2012 m. gegužės 3 d., ketvirtadienis

Gegužės iššūkis: Su böreğı

Laukėme, laukėme ir sulaukėme – po kovos ir balandžio saldumynų gardumynų, Jolita meta mums tikrų tikriausią iššūkį – Turkišką lazanijos pusbrolį, Su böreğı. Ne ne, ne čebureką iš kioskelio ant ratų, o Su böreğı su tradiciniu balto sūrio ir petražolių įdaru. Gaminimas – tikras iššūkis: atsiraitosime rankoves, kočiosime tešlą ir stebėsime, kaip pučiasi pučiasi pučiasi rankų raumenys :) Daugiau apie receptą pasakoja pati Jolita... Su böreğı / Vandens borekas Su böreğı yra Turkiška klasika, kaip ir Italijoje lazanija. Tiesą sakant, Su böreğı galėtume pavadinti Turkiškąja lazanija. Paprastai Su böreğı valgoma pusryčių metu prie kitų daugybės pusryčių patiekalų arba kartu su popietine arbatėle. Ypač dažnai gaminama moterėlių pasisėdėjimų metu, vadinamų ‘gün’, kur aptariamos savaitės naujienos, geriama arbata, valgomi užkandžiai, o pabaigoje dar ruošiama ir Turkiška kava bei buriama iš kavos tirščių. Aš nesu kepusi Su böreğı, bet kartais nusiperku parduotuvėse ar kavinukėse. Kas kartą valgydama mąstau pabandyti pasigaminti namuose, tik visada nugali tinginys, juk galiu bet kada nusipirkti ir nereiks tiek vargti. Tačiau norisi palavinti plonos tešlos kočiojimo gebėjimus ir pabandyti pasigaminti Su böreğı namuose. Ieškant geriausio recepto, užkliuvo daugelyje turkiškų tinklaraščių netikslūs receptai, nes moterėlės taip ir parašo - ‘tiek, kiek reikia miltų’, o jau kiek reikia, tenka patiems spręsti. Šis receptas yra kurtas pagal daugelį šaltinių. Kai kur nededama jogurto, tačiau dedama daugiau vandens, kai kur naudojami tik kiaušiniai ir miltai ( lyg itališkų makaronų tešlai), tačiau gaminimo metodas yra vienodas – daug plonyčių lakštų tešlos sluoksniuojami su sviestu ir įdaromi sūriu. Viršutinis ir apatinis lakštai neverdami, o viduriniai lakštai trumpai apverdami vandenyje.

Nuotraukos kaip gaminti:
http://serpilyemekte.blogcu.com/su-boregi/6489273
ir čia:
http://hobisepeti.blogspot.com/2008/07/su-brei.html
Čia yra video kaip surinkti su boreka:
 http://www.uzmantv.com/su-boregi-nasil-yapilir

Su böreğı
Tešlai
4 kiaušiniai
100 ml vandens
50 ml natūralaus jogurto
4 st. miltų
2 valg. š. aliejaus
1 arb. š. druskos

Įdarui
apie 300gr balto sūrio ar fetos
saujelės petražolių

Dar reikės
150gr margarino
3 valg. š. sviesto

Tešlai virti
3,5 l vandens
2 valg. š. druskos

Pagaminti tešlą - kiaušinius, vandenį, jogurtą ir druką sumaišyti dideliame dubenyje, tada supilti miltus ir išminkyti tešlą. Ji turi būti gana kietoka. Palikti tešlą pastovėti 30min.
Padalinti tešlą į 11-12 gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį iškočioti iki labai plono apskritimo.
 Užvirinti 3,5 l vandens, įdėti 2 valg. š. druskos. Šalia pasiruošti didelį šalto vandens dubenį. Metalinę kepimo formą ištepti tirpintu sviestu ir margarinu. Dėti pirmą iškočiotos tešlos lakštą. Apšlakstyti 2 valg. š. sviesto ir margarino mišinio. Kitą tešlos lakštą dėti į verdantį vandenį 1 minutei, tada ištraukus greitai dėti į šaltą vandenį. Ištraukti, rankomis nusausinti vandenį, dėti į kepimo indą ant nevirto lakšto. Vėl apšlakstyti 2 valg. š. sviesto ir margarino mišinio. Taip kartoti ( 1 minutę verdam, dedam į šaltą vandenį, nusausiname ir apšlakstome sviesto ir margarino mišiniu) su 5 lakštais. Visus juos dėti vieną ant kito į kepimo indą. Nereikia jų tiesiai iškloti, gali būti susirangę.
Kai kepimo inde sudėti 6 tešlos sluoksniai ( 1 nevirtas ir 5 apvirti), tada apibarstyti pjaustytom petražolėm ir trupintu sūriu. Toliau sudėti kitus 5 apvirtus tešlos sluoksnius, kas kartą apšlankstant sviesto ir margarino tirpiniu. Paskutinį sluoksnį dėti nevirtą. Vėl apšlakstyti likusiu tirpintu sviestu ir margarinu.
Toliau galimi du kepimo būdai: 1. Kepti 200C orkaitėje, kol tiek viršus, tiek apačia apkeps, o vidus bus lyg lazanijos. 2. Dėti metalinę kepimo formą ant viryklės ir kepti sukinėjant, kol gražiai apačia apskrus. Tada, naudojant didelį padėklą, apversti, prieš tai vėl ištepus skardą sviestu.

P.S. Beje, įdarai gali būti įvairūs. Nors dažniausiai naudojamas balto sūrio ir petražolių įdaras, tačiau galite naudoti ir apkepintą faršą su svogūnais ar špinatus su fermentiniu arba fetos sūriu. Įdaro gali būti ir du sluoksniai. Kepimo forma turėtų būtu kuo didesnė - net 40cm skersmens, o jei tokios neturite, darykite daugiau sluoksnių arba mažinkite tešlos kiekį.

4 komentarai:

surfingtheworldcuisine rašė...

Na ka, kociosim!

Indrė rašė...

O kiek ml tavo rašoma stiklinė?

surfingtheworldcuisine rašė...

1 st - 250ml. As jau siandien pagaminau.

Double W rašė...

Susigundžiau! --> http://dwcakes.blogspot.com/2012/06/su-boreg.html