2012 m. gegužės 31 d., ketvirtadienis

Birželio iššūkis: Croquembouche

Ei, kas čia per oras už lango, a? Bandom prisišaukti saulę! O kas gi daugiau apie ją žinos jei ne Saulėtos virtuvės šeimininkė Asta. Žinome visi - jos virtuvėj gimsta tikrų tikriausi stebuklai! Tad ir šįsyk Asta siūlo tikrai ne kugelį kokį, o nei didelį nei mažą - krokembušą. Ką ką tokį, klausiat? Žodis Astai :): Įtariu, kad iš manęs niekas nesitikėtų nesaldaus iššūkio, todėl nešokiruosiu – kaip visada, renkuosi tai, kas man patinka; tai, kas yra saldu ir skanu. Ir dar geriau – netgi prancūziška. Labai tikiuosi, kad patiks ir Jums – tai visi sužinosim lygiai po mėnesio. Piece montée arba croque en bouche, išvertus iš prancūzų kalbos, reiškia „traškesį burnoje“. Kadangi šis desertas yra iššūkis ir man, vis dar nežinau, ar jis labai traškus, tačiau neabejoju, kad skonis mane (ir ne tik mane!) sužavės ir papirks. Ką jau bekalbėti apie įspūdingą deserto vaizdą – ne veltui Prancūzijoje piece montée yra populiarus vestuvių desertas. Piece montée – kremu įdarytų plikytų pyragaičių bokštas. Recepte pateikiami trijų kremų variantai: vanilinio, šokoladinio ir kavos kremo. Galite rinktis vieną ar visus tris. Tradiciškai plikyti pyragaičiai yra sutvirtinami šokoladine arba karameline glazūra. Papuošti galite kaip tik geidžia širdis: tuo pačiu šokoladu ar karamele, riešutais, vaisiais ar net gėlėmis. Na, ką? Kimbam į iššūkį, statom bokštą ir saldinam gyvenimą! :)
Piece montée (Croquembouche)
Vanilinis konditerinis kremas (Vanilla Crème Patissiere):
1 puodelis (225 ml) riebaus pieno
2 valg.š. kukurūzų miltų
6 valg.š. (100 g) cukraus 
1 didelis kiaušinis 
2 didelių kiaušinių tryniai 
2 valg.š. (30 g) sviesto 
1 arb.š. vanilės ekstrakto 


1. Kukurūzų miltus sumaišykite su ¼ puodelio pieno. 
2. Likusį pieną supilkite į puodą, suberkite cukrų. Maišydami kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs. Tuomet nuimkite nuo ugnies. 
3. Kiaušinį įmuškite į kukurūzų miltų ir pieno mišinį ir išplakite. 
4. Tuomet sudėkite kiaušinių trynius ir dar kartą išplakite. 
5. Į kiaušinių masę supilkite trečdalį verdančio pieno. Pildami nuolat plakite, kad kiaušiniai, užpilti karštu pienu, “neišvirtų” ir nesušoktų į gabaliukus. 
6. Likusį pieną vėl užvirinkite. Į verdantį pieną plona stovele, nuolat plakdami supilkite kiaušinių masę. 
7. Nenustokite plakti, kol masė pavirs tirštu vientisu kremu ir ims virti. Šis žingsnis labai svarbus – jei nustosite plakti, kiaušiniai “išvirs” karštame piene. 
8. Nuimkite puodą nuo ugnies. Įmaišykite sviestą ir vanilės ekstraktą. 
9. Perdėkite kremą į dubenį, uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą. 


Šokoladinis kremas (Chocolate Pastry Cream): 
vanilinis konditerinis kremas 
¼ puodelio (56 ml) pieno 
0 g juodojo šokolado 


1. Paruoškite vanilinį konditerinį kremą (žr. receptą aukščiau). 
2. Nedideliame puodelyje užvirinkite pieną. 
3. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite smulkiai kapotą šokoladą. 
4. Įmaišykite į ką tik paruoštą vanilinį konditerinį kremą. 
5. Perdėkite kremą į dubenį, uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą. 


Kavos kremas (Coffee Pastry Cream): 
vanilinis konditerinis kremas 
1 ½ arb.š. espresso miltelių 
1 ½ arb.š. verdančio vandens 


1. Paruoškite vanilinį konditerinį kremą (žr. receptą aukščiau). 
2. Espresso užpilkite verdančiu vandeniu ir išmaišykite. 
3. Įmaišykite į vanilinį konditerinį kremą kartu su sviestu ir vanilės ekstraktu (žr. vanilinio konditerinio kremo 8-ąjį žingsnį). 


Pate a Choux (pyragaičiams; apie 28 vnt.): 
¾ puodelio (175 ml) vandens 
6 valg.š. (85 g) sviesto 
¼ arb.š. druskos 
1 valg.š. cukraus 
1 puodelis (125 g) miltų 
4 dideli kiaušiniai 


Aptepimui: 
1 kiaušinis žiupsnelis 
druskos 


1. Įkaitinkite orkaitę iki 220ºC temperatūros. Dvi kepimo skardas ištieskite kepimo popieriumi. 
2. Paruoškite tešlą. Vidutinio dydžio puode sumaišykite vandenį, sviestą, druską ir cukrų. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kartais pamaišydami, kol masė užvirs. 
3. Masei užvirus, nuimkite puodą nuo ugnies ir iš karto įmaišykite miltus. 
4. Dėkite puodą atgal ant ugnies ir kaitinkite nuolat maišydami, kol tešla atšoks nuo puodo kraštų ir „sušoks“ į vientisos tešlos rutulį. 
5. Perdėkite tešlą į dubenį. 
6. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno išplakite masę iki vientisos konsistencijos. 
7. Paruoštą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su apvaliu antgaliu. 
8. Ant kepimo popieriaus išspauskite apie 2,5 cm. pločio ir 2,5 cm. aukščio pyragėlius. Kiekvieno jų viršų drėgnais pirštais šiek tiek suplokite – iškepę pyragėliai turi būti kuo apvalesni. 
9. Pyragėlių viršų aptepkite kiaušiniu, išplaktu su žiupsneliu druskos. 
10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180ºC temperatūros ir kepkite dar apie 20 minučių, kol visiškai iškeps. 
11. Iškepusius pyragėlius išimkite ant grotelių ir atvėsinkite. 
12. Pyragėlius per naktį galite palaikyti sandariame inde. Kai būsite pasiruošę „statyti“ piece montée, atsargiai pradurkite kiekvieno pyragėlio apačią. Konditeriniu antgaliu visus pyragėlius pripildykite paruoštu kremu ir išdėliokite ant kepimo popieriaus lakšto. Kol paruošite glazūrą, įdarytus pyragėlius laikykite šaldytuve. 


Piece montée pastatymui ir sutvirtinimui galite rinktis vieną iš galimų variantų: šokoladinę arba karamelinę glazūrą. 


Šokoladinė glazūra 
200 g smulkiai kapoto geriausios kokybės šokolado 


1. Ištirpinkite šokoladą mikrobangų krosnelėje arba ant garų vonelės. 
2. Reguliariai pamaišykite. 
3. Šokoladui išsilydžius iki vientisos lygios konsistencijos, nedelsiant surinkite piece montée. 


Karamelinė glazūra 
1 puodelis (225 g) cukraus 
½ arb.š. citrinos sulčių 


1. Cukrų ir citrinos sultis maišykite puode su metaliniu virtuvės šaukštu, kol masė primins šlapią smėlį. 
2. Puodą su cukrumi ir citrinos sultimis statykite ant vidutinio stiprumo ugnies. 
3. Nemaišydami kaitinkite tol, kol cukrus prie puodo kraštų ims tirpti, o vidurys – garuoti.
4. Kaitinkite toliau, retkarčiais pamaišydami, kol cukrus taps skaidrus, gintarinės spalvos. 
5. Nedelsiant nuimkite nuo ugnies ir puodą įstatykite į dubenį su šaltu vandeniu. 
6. Paruoštą karamelę naudokite nedelsiant. 


Piece Montée surinkimas 
 Iš šaldytuvo išimkite paruoštus pyragėlius. Pasiruoškite didelę lėkštę ar padėklą. Kiekvieną pyragėlį įmerkite į glazūrą ir glauskite pyragėlius šalia vienas kito, formuodami bokštą. Visų pirma ant pasirinkto pagrindo sudėliokite bokšto pagrindą, tuomet – antrąjį sluoksnį, mažesnį už pirmą, ir t.t. Svarbu: piece montée pagrindas, t.y. apatinis sluoksnis, neturėtų būti didesnio skersmens nei 20 cm. Kai surinksite piece montée, papuoškite jį likusia glazūra, vaisiais, riešutais, gėlėmis, karamele ar kuo tik norite. 


Skanaus!

5 komentarai:

Indrė rašė...

Jau žinau, ką mieliausias gaus gimtadienio proga :)

egliukasm rašė...

o as manau ismeginsiu tai savajam gimdieniui ;)

surfingtheworldcuisine rašė...

Aš irgi savo gimtadieniui, nors jau esu gaminusi, bet šį kartą su šokoladu. Su karamele man po kelių valandų sukrito, nes buvo drėgnas oras, žiema, o dar ir kremas isigėrė, tai teliko plikyti pyrageliai su įdaru ir karamele. Dabar vasara, tai manau turėtų geriau laikytis.

rusvaplaukė rašė...

O aš... Turbūt grįžimo iš komandiruotės proga :) Bandysiu paskutinį mėnesio savaitgalį suspėt, nors gali ir vėluot tekt..

Indrė rašė...

Nespėsiu - išvykstam ir šį ir ktią savaitgalį :(