2012 m. lapkričio 8 d., ketvirtadienis

Lapkričio mėnesio iššūkis

Vakarams trumpėjant, orams bjūrant ir kojoms šąlant nosies iš namų kišti nesinori.. Ar ne tiesa? O kas gi labiau kvepia namų židiniu nei šviežutėlė duona, pačių rankomis gaminta?
Tad šio mėnesio iššūkis - Vilmos persiška sezamo duona. Žodis Vilmai:

Kadangi saldumynai, lengvai tariant, pabodo, siūlau šiam mėnesiui išsikepti persiškos sezamo duonos - barbari. Irane ši duona labai mėgstama pusryčiams, ypač kai valgoma apiberta trupintu baltu sūriu ir šviežiais žalumynais. Jei gaminama su pienu vietoje vandens, o vietoje sezamo sėklų pabarstoma cukrumi, tai tampa vaikų mėgiamu užkandžiu, vadinamu shirmal. Taigi, šį mėnesį bus galima rinktis - saldų ar nesaldų variantą gaminti!

Reikės:
1 VŠ skysto medaus
325 ml vandens
2 AŠ sausų mielių
500 g pimos rūšies miltų
1,5 AŠ druskos
2 VŠ aliejaus + papildomai aptepimui
2 AŠ sezamo sėklų.

Gaminimas:
Medų ištirpinti 175 ml vandens, suberti mieles, išmaišyti ir palaikyti 5 minutes. Miltus ir druską sumaišyti dideliame dubenyje, viduryje padaryti kraterį ir supilti vandenį su mielėmis.
Medinio šaukšto kotu į skystį įmaišyti truputį miltų - tiek, kad gautųsi minkšta pastos konsistencijos tešla. Uždengti dubenį rankšluosčiu ir palikti 20 min. "paburbuliuoti" ir kilti.
Į vidurį supilti pusę likusio vandens ir alyvuogių aliejų, įmaišyti likusius miltus. Po truputį pilant likusį vandenį užminkyti tvirtą, drėgną tešlą.
Išimti tešlą ir dubens ant lengvai miltais pabarstyto stalo ir minkyti kol gausis vienalytė, blizgi ir elastinga tešla - apie 10 min.
Įdėti tešlą į švarų aliejumi pateptą dubenį ir pasukioti, kad visas paviršius pasidengtų aliejumi, uždengti rankšluosčiu ir palikti kilti kol padvigubės - apie 1,5 - 2 val.
Kai pakils, kelis kartus paspausti ir palikti 10 min. Tešlą padalinti į 4 lygias dalis, iš kiekvienos suformuoti 12 cm skersmens ir 2,5 cm storio skritulius. Uždengti rankšluosčiu ir palikti kilti kol padvigubės - apie 45 min.
Dvi kepimo skardas pabarstyti miltais ir pakaitinti orkaitėje kol bus labai karštos - apie 15 min.
Pirštų galiukais kiekviename skritulyje padaryti po devynis, maždaug 2 cm gylio, įspaudus. Aptepti aliejumi ir pabarstyti sezamo sėklomis. Duoneles sudėti ant įkaitintų skardų ir kepti karštoje - 220 laipsnių orkaitėje 20 minučių, kol gražiai pagels. Ataušinti ant grotelių.

Galimos variacijos: vandenį keisti pienu, o sezamo sėklas - cukrumi.



Recepto šaltinis: Bread: baking by hand or bread machine
Nuotraukos šaltinis: štai čia

Komentarų nėra: