2009 m. kovo 7 d., šeštadienis

Citrininis morengų pyragas

Atspėkit, kas šį mėnesį metė iššūkį? ;) Duosiu kelias užuominas:
1. Be galo mėgsta serialą "Nusivylusios namų šeimininkės"...
2. Svajoja apie nedidelę jaukią kavinukę...
3. Puikiai išmano "skanųjį meną"...

Turbūt visi jau vienbalsiai šaukiate "Brigitaaaa, Tasty Art šeimininkė!" Taip, jūs teisūs! Šį mėnesį baltą pirštinę meta ji siūlydama, sakyčiau, labai pavasarišką ir gaivų kepinį - citrininį morengų pyragą pagal "Nusivylusių namų šeimininkių" receptą.
Tai ką, kimbam? The show must go on! ;)

Reikės:

Pyrago pagrindui:
200g miltų,
1 a.š. kepimo miltelių,
50g cukraus,
1 a.š. cinamono,
100g minkšto sviesto (tikro),
1 didelio kiaušinio (apie 55-65g).

Citrininiam įdarui:
180g cukraus,
60g (6 v.š.) kukurūzų krakmolo,
4 didelių kiaušinių trynių (baltymus palikti morengams),
150ml šviežiai spaustų citrinos sulčių,
vienos tarkuotos citrinos žievelės,
200ml vandens,
50-60g sviesto (kambario temperatūros).

Morenginiam viršui:
4 kiaušinių baltymų,
120g cukraus,
žiupsnelis vanilino,
1/2 a.š. citrinos esensijos.

Gaminimas:
1. Paruošime tešlą: miltus, kepimo miltelius, cukrų ir sviestą sudėti į virtuvinį kombainą ir išsukti tešlą (žinoma, galima tai daryti ir rankomis), įkulti kiaušinį, suberti cinamono miltelius ir dar pasukti tešlą. Užminkyti tešlą į burbulą, uždengti maistine plėvele ir padėti 60-90 min. į šaldytuvą.
2. Sumaišyti krakmolą, cukrų, citrinos sultis ir vandenį gilesniame puodelyje iki vientisos masės. Kaitinti maišant ant vidutinės ugnies maždaug 10 min, kol vanduo užvirs. Tada sumažinti ugnį ir maišant dar pavirti apie 30 sekundžių, kol masė taps vientisa ir tiršta.
3. Nuimti nuo ugnies ir tuoj pat sudėti kiaušinių trynius, sviestą ir citrinos žievelę, maišyti, kol sviestas ištirps ir visa masė taps vienalytė, dailiai gelsvos spalvos. Supilti įdarą į indelį ir padėti šaltai.
4. Įkaitinti orkaitę iki 180 laispnių. Jeigu naudojama dujinė orkaitė, kuri greitai kaista - iki 160 laispnių. Pasiruošti 28 cm skersmens pyrago formą. Išimti tešlą iš šaldytuvo, ant miltais pabarstyto paviršiaus išminkyti ir iškočioti taip, kad, įklota į kepimo formą, tešla dailiai "liptų per kraštus". Jeigu neišeina - įlipdytį ją nepamirštant šonų. Tešla turi lipti šiek tiek per šonus, nes kaitinama ji trauputį susitraukia. Tešlos pagrindą subadyti šakute ir kepti apie 10-12 minučių. Išimti ir leisti visiškai atvėsti.
5. Išplakti baltymus kol suputos. Tada, po truputį, plakant, suberti cukrų, sumaišytą su vanilinu ir citrinos esensija (ne daugiau kaip du šaukštus cukraus vienu kartu). Plakti kol gausis graži, žvilganti ir standi masė.
6. Į jau atšalusios tešlos krepšelį sudėti apstingusį citrininį įdarą. Ant viršaus šaukštu paskirstyti baltymų masę ir tuo pačiu šaukštu suformuoti dailias viršūnėles. Kepti apie 10-12 min. kol baltymų viršūnėlės dailiai apskrus.
7. Išimtą iš orkaitės pyragą aušinti apie 20 min. Tada įdėti į šaldytuvą. Stingdyti porą valandų ir tik tada patiekti.
DĖMESIO: gali būti, kad citrininis įdaras bus labai skystas, tokiu atveju įdėti šiek tiek daugiau krakmolo, tik nepersistenkite.

Brigitos palinkėjimas: Sėkmės gaminant :)

Nuotrauka iš puslapio: www.prweb.com

26 komentarai:

Vilma rašė...

Vakar išbandžiau šį receptą. Nors pagal taisykles atsiliepimai eina tik po mėmesio, noriu papasakoti kas man nepavyko.
1. Tešla. Ji su kepimo milteliais, todėl nesumanykite jos kepti neprispaudę folija ir pupelėmis. Nuojauta man sakė būtent taip padaryti, bet pasiklioviau receptu... Tešla tikrai nesitraukė, o pūtėsi.
2. Įdaras. Sveriant cukrų, 180 g man pasirodė taip siaubingai daug, kad dėjau 40 g mažiau, pamaniau rūgštelė bus geriau. Rūgštelė buvo gerai, bet įtariu kad būten ji negerai sureagavo su tryniais/sviestu/krakmolu, todėl kepant įdaras man pavandenijo (nors kai išviriau kremą jis buvo geras, tirštas) ir pyragui vėstant išsiskyrė be galo daug kažkokio skystalo atsiskyrusio nuo kremo.
3. Šaldymas. Prieš pjaunant geriausią būtų palaikyti per naktį, poros valandų šaldytuve buvo gerokai per mažai, todėl išėmus pirmą gabaliuką visas kremas išbėgo - teko valgyti padą su morengu ir citrininio kurdo užpilu. :)
Čia tik mano pastebėjimai kurie įvyko, galbūt, tik dėl mano klaidų. Jums nebūtinai taip nutiks, bet būkite atidūs. ;)

Daisy rašė...

Man kai kepiau pagal šį receptą pirmąjį kartą - atsitiko būtent taip pat. Todėl originalų receptą kiek patikslinau, kad kitiem kepėjam nekiltų prolemų, pasirodo tai to neišsprendė.

Tačiau po šio recepto originaliu publikavimu(http://www.exclusivelyfood.com.au/2006/06/lemon-meringue-pie-recipe.html) buvo daugybė komentarų, kuriuose žmonės sakė, kad pyragas pavyko puikiai, taip iki šiol ir nesupratau kame bėda, bet galvojau, kad čia mano klaidos, tačiau jeigu net Vilmai nepavyko... O_O

rusvaplaukė rašė...

net baisu gaminti taip prisiskaičius ,)
savo biblijoj (Dorie Greenspan. Baking:From my home to yours) perverčiau visų citrininių tartų receptus, ir.. keli skirtumai: kai kur deda visus kiaušinius, ne tik trynius. bet didžiausias neatitikimas: niekur įdaran nededa vandens! na, baltymuose to vandens yra, bet ne tiek..
taigi kai darysiu, manau, pilsiu tik pusę nurodyto kiekio vandens. žiūrėsiva, kas išeis ,)

rūtuliukas rašė...

Hmm, na, prisiskaičius atsiliepimu, su didele baime bandžiau ir aš. Bet išvada tokia - kuo aš kitokia? :)) juokas juokais, bet nepavyko ir man. Dėjau dvigubai mažiau vandens [rusvaplaukės idėja], tačiau įdaras išskystėjo ir taškas. Tiesa, visos dalys labai skanios. Tikrai. Bet maniškis "pyragas" tapo desertu, dedant sluoksnį pagrindo, užpylus įdaro ir uždėjus morengų.
Valgosi skaniai, bet esmė ne tame. Antrąkart dar pagalvosiu, ar rizikuot..

ir visgi, kur čia šuo pakastas??

rusvaplaukė rašė...

na, dariau ir aš, ne visai pavyko ir man. net kesita paskaičius - atrodo, kad Kaprizingieji Makaronai paprasčiau pagaminami už pyragą. aišku, užsikepčiau ir bandyčiau dar, bet kad mano šeimyna kovoja su skrandžio rūgštingumu, tai, galima sakyti, sau vienai pyragą ir išsikepiau.. ,)
padas užtat nuostabus, tas cinamonas prideda kažką tokio menko menko, vos juntamo, bet pakylėja viską aukščiau.

o kalbant apie įdaro išskystėjimą - mistikos kažkokios. na mano įdaras, kai jį supyliau, buvo gana tirštas, gal kaip gerų blynų (ne lietinių ,)) tešla, šaldamas turėjo dar sutirštėti. bet atvirkščiai nutiko. atrodo, kad skystį paleido būtent baltymai - nežinau, ar per trumpai ir per aukštoj temperatūroj juos kepiau, ar ką.

internetuose radau keletą sprendimo būdų. vienas iš jų - ruošti morengą ne prancūzišku, o itališku būdu - kaip operos sviestiniam kremui (labas, Vilma :)), t.y., išplakti bezė pavirus cukraus sirupą iki kokių 118oC ir tik tada kišti orkaitėn. kitas metodas - į išplaktus baltymus įmaišyti krakmolo "tyrelės" - krakmolą pavirti su vandeniu ir gal šiek tiek cukraus, kol išeis "klijai" (panašiai kaip ruošian įdarą) ir tada supilti į baltymus. tada morengas esą nepaleidžia skysčių.

žo., dirva eksperimentavimui.

beje, turbūt būsiu juoda avis, bet man citrininis įdaras ne iki galo patiko. gardus, bet man truputį per intensyvus - lyg ir per-saldokas, bet su mažiau cukraus būtų per rūgštu. šitam turbūt mano skonis dar nepribrendo (bet alyvuoges jau porą metų valgau, valio!).

Anonimiškas rašė...

o aš kepiau ir man puikiai pavyko :)
tik mano šeima nesugebejo išlaukt poros valandu aušinimo proceso , taigi valgant citrininis kremas letai slydo i šona su visu morengu ant viršaus :),,, bet likusi piraga palaikius šaldytuve dar valanda viskas susitvarke ir likusi puse dabar tiesiog tobula laukia valgytoju :)

Vilma rašė...

Rusvaplauke - dėl įdaro man pasirodė taip pat! Aš cukraus dėjau mažiau, nes buvo per saldu, o mažinant cukraus, buvo per rūgštu. Bet tai dar nieko, vat tas skysčio paleidimas man keistas. Kai dėjau kurdą į atvėsusį padą, jis buvo tikrai tirštas, galvojau, kad orkaitėje dar sutirštės, juk krakmolas dar bus kaitinamas, bet ne... Dėl baltymų paruošimo - peržiūrėjau you tube kelis filmukus kaip tą pyragą ruošia - nu paprastai išplaka baltymus ir viskas ok gaunasi... Bet gal mes kažką blogai darėme, jei melina_wilna viskas pavyko?..

Anonimiškas rašė...

as krakmolo dar pridejau toki kupina šaukšta, kaip pabaigoj buvo parasyta-jei per skysta bus citrinine mase , o mano krakmolas buvo ne kukuruzu o bulviu :) tai gal ir del to cia taip netiketai pavyko..nors tetis ir sake kad nera labai didelio skirtumo tarp bulviu ir kukuruzu krakmolo :)

reiks pakartot dar karta kada greitu metu kad tikrai viskas pasidarytu aisku :)

rusvaplaukė rašė...

na, melina_wilna, aš irgi dėjau bulvių krakmolą, taip kad.. ,) nors, tiesa, kiek pastovėjęs kremas sutirštėjo -- bus matyti nuotraukose po keleto savaičių ,)

Vilma, kas keisčiausia, tai skaičiau internete (epicurious.com) ir kitokių lemon meringue pie receptų, ir komentarai prie daugelio dvilypiai: vieniems puiku puiku oi oi oi, kitiems paleidžia. keista. čia gal nuo kosminių kūnų išsidėstymo, asmeninės karmos ir zodiako ženklo bei metų keliamumo ryšio priklauso.

bet čia yra ta dalis, kuri man ypač kepėjuose be stabdžių patinka: kas blogai ir kodėl blogai ir kaip reikia daryti, kad būtų gerai ,)

Vilma rašė...

Kiek žinau, bulvių krakmolas yra dvigubai "stipresnis" negu kukurūzų krakmolas, todėl galėjo geriau sutraukti. Bet kai rusvaplauke parašė, kad ji irgi naudojo bulvių krakmolą vėl rankos nusviro - nebežinau dėl ko galėjo nesigauti. Turbūt, tikrai horoskopas tą dieną nekoks buvo. :)))

Daisy rašė...

"čia gal nuo kosminių kūnų išsidėstymo, asmeninės karmos ir zodiako ženklo bei metų keliamumo ryšio priklauso." :)))

nu jeigu italai pagal menulio fazes augina ir nurenka prieskonius ir arbata, tai gal tiketina, jog ir pyraga taip reikia kepti ;))

rūtuliukas rašė...

Žodžiu.. reiks per kitokią mėnulio fazę kept.. :))

Puanc rašė...

Ogi pagaminau. Ir štai ką pasakysiu. Jau buvau gaminusi citrininį tartą ir anksčiau, tik kitoks įdaras buvo. Jis čia: http://gardesiai.blogspot.com/2008/09/citrin-pyragas.html
Tada dariau įdarą iš kondensuoto pieno, trynių ir citrinų. Dar kitur pastebėjau, kad naudoja grietinę arba grietinėlę. Esmė ta pati. Juk kai kremą su tryniais kepam ar kaitinam, jis tirštėja, standėja. Puikus pavyzdys Creme Brulee.
Vandenį su citrinomis ir krakmolu pavyko pagaminti. Buvo toks tiiiiiirštas, nes vandens pyliau tik pusę kiekio, o krakmolo 6 šaukštus, bet labai kupinus. Taigi jis ėmė ir sušoko man į gabalus. Visaip stengiausi maišyti pavyzdingai, bet niekas nepadėjo. Tada sumaniau, kad elektrinis trintuvas čia puikiai padėtų. Ėmiau ir sutryniau tą visą masę. Gumulai dingo, įdaras įgavo kreminę konsistenciją. Bet tikrai buvo smarkiai tirštesnis, nei blynų tešla. Na, o tada jau išplakiau baltymus ir šoviau orkaitėn.
Valgiau, bet su pienu kondensuotu tikrai skaniau. Todėl balsuoju už senąjį savo receptą.
O naujajį išvysite greitu laiku.

rūtuliukas rašė...

o aš tik pagaminus pasigailėjau, kad krakmolo dar plius dviejų šaukštų neįdėjau. tikiu, būtų pavykę daug doriau viskas.

rusvaplaukė rašė...

beje -- skelbiamės šį savaitgalį :)?

Vilma rašė...

rusvaplauke, čia klausimas ar pasiūlymas? :))) Jei klausimas, tai skelbimasis balandžio 7 d. (t.y. tada, kada paskelbiamas naujas iššūkis).
Jei pasiūlymas, tai, žinoma, galima šį kartą ir anksčiau savo patežėlius pademonstruoti. ;) Tik aš vėliau prisijungčiau, nes savaitgalį nebūsiu Vilniuje... :)

Živilė rašė...

O nebandėt pagal pačio Sauliaus receptą? video tai labai paprastai viskas atrodo... http://www.manovirtuve.com/receptas/desertai/citrininis%20morengu%20pyragas.html

rusvaplaukė rašė...

oi, susipainiojau savaitėse ,) turėjau omeny kitą savaitgalį ,) man kbs asocijuojasi su savatgaliais, tai gal todėl.

okai, aišku -- pasižymėsiu, kad ne pirmas savaitgalis, o tiesiog 7 diena ,)

Indrė rašė...

Man irgi įdaras iš kondensuoto pieno, trynių ir citrinų puikiai stingsta. Visa problema tie nelemti morengai.... Ar gali būti, kad per mažai išplaku ir dėl to jie nei šiokie nei tokie?

rusvaplaukė rašė...

na na na, kurgi visos prapuolė? :)
skelbiuosi su saviškiu: čia.

Anonimiškas rašė...

Ir aš registruoju savąjį, nors ir gerokai pakeitaliotą :)

http://www.skanuirsveika.lt/2009/04/citrininis-morengu-pyragas-su-varske.html

Indrė rašė...

O jei seniau gamintas ar tinka? :) Manieji du
su gaminta tešla http://gpmagija.blogspot.com/2008/12/morenginis-citrin-pyragas.html
ir su pirktine
http://gpmagija.blogspot.com/2009/03/citrinu-pyragas-su-morengais-vol2.html
Tiesa įdaras visai ne toks, kaip nurodyta...

Cookie rašė...

Na, man tai viskas pavyko is pirmo karto. Dariau viska tiksliai pagal recepta.
www.blogas.lt/cookies

Puanc rašė...

Oi, kaip juokiausi, jog Bri pamiršo savo iššūkį. Tai tau! Dar tikiuosi jo sulaukti. O štai čia manasis:
http://gardesiai.blogspot.com/2009/04/neriebus-citrininis-morengu-pyragas.html

Forelle rašė...

Manieji pyragėliai

http://forelle.blogas.lt/kepejai-be-stabdziu-citrininis-morengu-pyragas-303.html

Gal kad mano buvo maži, įdaras laikėsi puikiai, niekas nebėgo, nors pyragėliai net nebuvo pakankamai atšaldyti

Unknown rašė...

Eina sau, pyragas toks skanus gavosi. :) net nesitikėjau, kad taip gali pavykti.



Dujinės viryklės su elektrine orkaite