2008 m. gruodžio 8 d., pirmadienis
Crème brûlée
Štai ir baigėsi pirmojo iššūkio gaminimui skirtas mėnuo! Visi bandžiusieji kviečiami parašyti komentarus ir įdėti nuorodas į savo BLOG'us, kur pademonstruojami bei aptariami gauti rezultatai. ;-)
Na, o šį mėnesį iššūkį meta Eglė iš Monkey Dinner ir siūlo visiems išbandyti Crème brûlée. Iš prancūzų kalbos pavadinimas verčiasi kaip "degintas kremas". Be abejonės tai dėl traškios karamelinės plutelės deserto paviršiuje. Ją išgauti, turbūt, ir bus didžiausias iššūkis! Profesionalūs konditeriai tam reikalui naudoja virtuvinį mini liepsnosvaidį, kurį turbūt tikrai ne kiekvienuose namuose rasime... ;-) Kai kur siūlo paviršių pabarsčius cukrumi, pakišti indelį po gerai įkaitintu griliu ir palaukti, kol cukrus karamelizuosis. Tačiau teko skaityti, kad šiuo būdu kyla pavojus jog sušils ir kremas, kuris turi likti vėsus. Taigi, povandeninių srovių nemažai, bet mes pasitelksime kūrybiškumą ir sprendimą rasime - juk esame be stabdžių... ;-) O po mėnesio, t.y. sausio 8 dieną, rodysime rezultatus!
Taigi, receptas:
Reikės:
500ml riebios grietinėlės,
1 vanilės ankšties,
100g smulkaus cukraus (plius papildomai pabarstymui),
6 kiaušinio trynių.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinti iki 140 C.
2. Grietinėlę supilti į puodą. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, peiliuku išimtas sėklas sudėti į grietinėlę.
3. Ankštį supjaustyti gabaliukais, juos taip pat sumesti į grietinėlę.
4. Užvirinti ir iškart sumažinti ugnį, kaitinti ant nedidelės ugnies penkias minutes.
5. Karščiui atspariame inde kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki kreminės konsistencijos.
6. Vėl užvirinti grietinėlę, ją supilti į kiaušinių ir cukraus plakinį, nuolat maišyti kol sutirštės.
7. Masę per sietelį nukošti į didelį ąsotį, mišinį išpilstyti į šešias formeles, užpildant maždaug du trečdalius jų tūrio.
8. Formeles sudėti į didelę skardą. Įpilti karšto vandens, kad maždaug iki pusės apsemtų indelius.
9. Kepti orkaitėje (vidurinėje lentynoje) apie 30 minučių arba kol kremas iškeps, bet liks kiek minkštas ties viduriu.
10. Išimti iš vandens, atvėsinti iki kambario temperatūros.
11. Prieš tiekiant kiekvieną formelę lygiu sluoksniu pabarstyti smulkiu cukrumi, karamelizuoti su virtuviniu liepsnosvaidžiu.
12. Palikti kelioms minutėms, kad atvėstų. Patiekti.
Sėkmės!
P.S. Liepsnosvaidis ūkiškai yra litavimo lempa. :-)
Nuotrauka paimta iš: www.bbcgoodfood.com
Užsisakykite:
Rašyti komentarus (Atom)
39 komentarai:
Dar vakar vyrui vartydama knygą sakiau, kaip norėčiau pasigaminti, bet reikia to degiklio, tai sakė, kad suveiks, tik pasakyt reikia kada noriu :D man atrodo jau greit išmuš ta diena
Toks kulinarinis liepsnosvaidis yra gana brangus ir retas daiktas, bet statybinėse parduotuvėse galima labai pigiai nupirkti tokį mažų "statybinį", kuris niekuo nesiskiria nuo virtuvinio ;)
aha, aš irgi praėjusią savaitę pavydžiai nužiūrinėjau creme brulee nuotrauką knygoje. ir galvojau, "vai vai, vieną dieną, vieną dieną, tikrai bus".
tada atsiverčiu štai kepėjus -- ha. ha!
puiku. puikus pretekstas gaminti.
Dautarte, o kaip jis atrodo ir vadinasi tiksliai? :) tasai kulkosvaidis liepsnosvaidis.
tiesa, o kaip ten ta minėtoji litavimo lempa? kaip jinai atrodo? matyt, tai ne paprastas lituoklis, ar ne :}
Kaip tiksliai vadinasi vyras neatsimena, bet sakė nėra brangus, jie su draugu pirko, tai nė 40 lt nemokėjo. Pasiskolinsiu vienai dienai, manau tiks :)
paieškojau -- jei kam bus dar įdomu, radau kad ir tokį.
tikrai atrodo kaip virtuvinis. dirba, kaip suprantu, taip pat.
Tą įnagį, kurį aš vadinu kaitinimo lempa aš jau turiu. Štai koks jis.
http://gardesiai.blogspot.com/2008/12/kaitinimo-lempa.html
receptas tai viliojantis, bet va su tuo kaitinimo aparatu. Hmm, kažin, kaip be jo?
Žmonės sako, kad galima po grilium kišti. Man norisi pabandyti ir taip, ir anaip :)
O prie šito iššūkio mane Dautartė privedė, kažkada jau senokai į savo blogą įdėjusi keletą labai gražių creme brulee nuotraukų.
Tikrai smagu ir norėtųsi sudalyvauti šiame projekte, tuo lab kad kaip tik planavau šį desertą gaminti namie :) Priimsite į savo būrį? :)
irri, be abejonės junkis į kompaniją! ;-)
Monkey, aš irgi skaičiau, kad galima po griliu pakišti, bet pavojus tas, kad pats kremas gali perkaisti kol viršus karamelizuosis, ypač jei grilis ne ypač galingas. Bet jei išbandysi visais būdais labai lauksiu įspūdžių! ;-)
Heeee! kaip faina :)
Tiesa, radau kur galima būtų įsigyti tą spec. fakelą ir LT ;) : Tik sakyčiau, jo kaina truputį kandžiojasi :)
O kur tos vanilės ankšties rasti? nes nesu pastebėjusi įprastuose prekybos centruose tokių dalykų, tik vieną kartą thomas philipps esu užtikusi...
Visai neseniai pirkau vanilės ankštį RIMI. Yra prieskonių skyriuje. Bet juk galima naudoti ir vanilės ekstraktą arba vanilinį cukrų.
Man creme brulee yra ne tas, jei nesimato juodų vanilės sėklyčių. Ir apskritai turiu kartą ragautą idealų variantą mintyse, labai įdomu, ar šis receptas bus nors kažkiek panašus į tai
Puanc, ačiū už info, ieškosiu RIMI ;)
Panašu, kad didžiausias iššūkis bus nusipirkti ramekinus šiam desertui... :-P Vienintelis variantas, kurį mačiau, tai 2 mažyčiai Pyrex indeliai už 15 Lt Žanoje, bet juoda išore ir brando įspaudu ant šono, kas nelabai patiko. Gal kas nors žino kur jų galima būtų rasti? :-)
Prieš pusmetį pirkau rimi, už du mokėjau 7 lt. Firma nežinoma, bet kepiau juose ne kartą ir viskas kuo puikiausiai
Vilma, indelių tokiems desertams ruošti rasi IKI prekybos - ir kaina įkandama ;) už savuosius mokėjau, rodos, beveik 3 lt už vnt. ;)
Ačiū, merginos, už patarimus! Bandysiu ieškoti. :-)
mačiau vienoj kalvarijų turgaus buitinių prekių parduotuvėj - 2,5lt už vienetą. rytoj bėgsiu siaubt parduotuvės, aha :)
o šeimyna, kai sakau, jog litavimo lempą pirksiu, pirštus ties smilkiniais sukinėja. va štai šitą objektą gauti ir bus man didžiausia bėda.
Tą spec. Crème Brûlée (kitaip karamelės ruošimui) skirtą įrankį galima įsigyti LT, Vilniuje , "Virtuvės technikos imperijoje" .....tik jo kaina ~140 lt....
Pas mus tas irankis kainuoja kiek virs 80lt, bet nelabai suprantu, ka su juo veikti, kai dujos pasibaigs - kur gauti papildyma, kaip pildyti ir pan. O kadangi neisivaizduoju, atrodo, kad su tokiu pirkiniu pinigai i bala ismetami :) Bandysiu apsieiti be skrudintuvo :D
Tokį degiklį nusipirkau Sangaidoje, Vilniuje. Apie 80 lt, dabar jau kainos nebepamenu. Ir papildymo balionėlį nusipirkome Skonio ir kvapo parduotuvėje prie pypkių. Labai lengva prisipildyti. Tik aš nemoku :))))) vyras pildo :)
Kaip iššūkio autorė, skelbiuosi pirmoji :) Bandžiau apsieiti be skrudintuvo. Gavosi gerai. Smulkiau
http://monkey-dinner.blogspot.com/2009/01/crme-brle.html
Antroji :)))) http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2009/01/karamelizuotas-baltojo-okolado-kremas.html Be ramekinu, uz tai su liepsnosvaidziu :)
Manasis, pusiau pavykęs
http://forelle.blogas.lt/460693/kepejai-be-stabdziu-braskiu-cr232me-brulee.html
maniškis.
Aš dar vieną įdėjau :))) http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2009/01/klasikinis-crme-brle.html
Opozicijos balsas :))))
http://www.skanuirsveika.lt/2009/01/banan-datuli-creme-briule.html
Pagaliau ir aš savo įkėliau. Prašom įvertinti. http://gardesiai.blogspot.com/2009/01/crme-brle.html
kur rasti vaniles anksciu...:( niekur nerandu...aciu
Gintare, prieš kelias dienas vanilės anksčių pirkau "RIMI". Vienoj pakuotėj - viena ankštis. Prie prieskonių padėtos.
O aciu PUANC :)))) kazkaip neatkreipio demesio visai...vis dedavau esencija arba vanilina :( reikes nusipirkti daugiau... :)
na va mano creme briule iskeptas...reikes meginti karamelizuoti, bet matyt jau rytoj, nes ateis drauge i svecius. O man klausimas iskilo...o negalima siek tiek cukraus apsakstyti spiritu ir padegti, kaip anksciau medziotoju desreles kepdavo, a? niekas nemeginot...na kaip ir ne vienas liepsnojantis kokteilis yra...as kazkaip manau gal reikia pameginti...
Gintare, būtinai pamėgink. Net į galvą nebūtų atėję užpilti spiritu ir padegti. Tik, man atrodo, kad degs per trumpai ir nespės karamelizuotis. Bet gal aš neteisi. Būtinai pranešk ar pavyko.
Rašyti komentarą