2009 m. sausio 7 d., trečiadienis

"Makaronai"


Sveiki! Pradedame Naujuosius Metus su naujais iššūkiais ir pirmasis iš jų - prancūziškieji macaroons. Iššūkį meta Vygantas. Kaip jis sakė, dėl šių mažyčių gražuolių iš proto kraustosi visa Europa! Gaminimas iš pirmo žvilgsio atrodo paprastas, bet kas žino kokias paslaptis šie nekaltai atrodantys mažyliai slepia... ;-) Bet jei nepabandysim, taip ir liksim nesužinoję! Taigi, smaginamės toliau. Vygantai, šį mėnesį vyr. kepėjo kočėlas Tavo! ;-)
Macaroons


Reikės:
3 (100g) kiaušinių baltymų,
50g cukraus,
200g cukraus pudros,
110g plikytų migdolų, sveikų arba maltų.

Gaminimas:
1. Išplakite kiaušinių baltymus iki putų, palaipsniui suberkite cukrų, kol gausite blizgančią masę.
2. Į virtuvinį kombainą suberkite cukraus pudrą ir migdolus, pulse režimu pamalkite kelias sekundes jei naudojate maltus migdolus. Taip susmulkinsite cukraus pudros grumstelius ir sumaišysite ją su migdolais. Jeigu naudojate sveikus migdolus pulse režimu pamalkite minutę ar ilgiau.
3. Suberkite viską į baltymų masę ir kelis kartus masę greitai pasukite šluotele. Procesas neturi būti ilgesnis negu 50 pasukimų. Paimkite šaukštu nedidelį kiekį masės ir uždėkite ant lėkštės: jeigu paviršius savaime išsilygina, reiškia masė paruošta tinkamai. Jeigu lieka nedidelės viršūnėlės, masę dar truputį pamaišykite.
4. Masę sukrėskite į konditerinį maišelį iš išspauskite nedidelius (apie 4 cm skersmens) „blynelius“ ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Leiskite valandą padžiūti, kad sutvirtėtų paviršius.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Kepkite „makaronus“ 10-13 minučių, priklausomai nuo dydžio. Leiskite pilnai atšalti prieš įdarant kremu.
6. Ant vieno morengo užspauskite kremo ir uždenkite kitu.

Spalvotiems „makaronams“:
Atlikę 1 žingsnį, išplaktus baltymus padalinkite į tris dalis. Vieną dalį palikite be priedų, į antrą įberkite matcha miltelių, į trečią įpilkite šaukštelį maistinių raudonų dažų. Toliau darykite nuo 2 žingsnio kaip aprašyta tik su trejomis skirtingomis masėmis. Išspaudę masę be priedų, nedelsiant pabarstykite ją malta kava.
Puseles su matcha suklijuokite baltojo šokolado įdaru, paprastus – karameliniu šokolado įdaru, o raudonus su avietiniu baltojo šokolado įdaru.

Karamelinis šokolado įdaras
3/4 puodelio riebios grietinėlės,
1 puodelis puskarčio šokolado,
1/4 puodelio susmulkintų irisų.

Storasieniame puode, ant vidutinės ugnies užvirinkite grietinėlę. Nukelkite puodą nuo ugnies, suberkite šokoladą ir irisus. Leiskite 2 minutes pastovėti, tada maišykite kol pilnai susimaišys su grietinėle. Atvėsinkite, kad masė butų pakankamai tvirta ir galima būtų supilti į mažą konditerinį maišelį ir įdaryti morengus.

Avietinis baltojo šokolado įdaras
1 1/2 puodelio baltojo šokolado,
1/2 puodelio riebios grietinėlės,
1/3 puodelio geros kokybės aviečių džemo.

Pakaitinkite grietinėlę beveik įki virimo. Sudėkite šokoladą, džemą ir maišykite kol šokoladas ištirps ir masė taps vienalytė. Atvėsinkite, kad masė butų pakankamai tvirta ir galima būtų supilti į mažą konditerinį maišelį ir įdaryti morengus.

Baltojo šokolado įdaras
Viską darykite kaip avietiniam įdarui tik nedėkite džemo.


Nuotrauka: http://recettes.romandie.com

18 komentarų:

Forelle rašė...

Kaip tik kepiau juos, kai liko baltymų po creme brulee. Tik tingėjau įdarą daryti, ir pas mane neapvalūs buvo :D bus proga vėl išsikept, nes labai skanu

Egle B rašė...

Ciuriche visi is proto eina del panasiu pyragiuku, Luxemburgerli vadinamu. Nerealus dalykas, kaina taip pat :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Luxemburgerli

rusvaplaukė rašė...

aš apšalau.

norėjau rašyti meilą su pasiūlymu - "o gal kurį mėnesį makaronus pagaminkime".
atsiverčiu tinklaraštį, ir kone apvirstu aukštielninka.

tiesa, sykį mėginau. ir sykį nepavyko. bet žadėjau sau, jog tikrai tikrai įvaldysiu juos. anksčiau ar vėliau.

puikus pretekstas būsiąs.

o gal žinotės, kur kiaušinių be trynių parduoda

Dautartė rašė...

Na prasom, prasom, ka mano akys mato... Kaip tik vakar apie juos galvojau, kad gal verta pagaminti :)

Unknown rašė...

Vrusas plinta! Visi prie pečiaus!

Kepėjai be stabdžių rašė...

Tai spėju, kad po mėnesio visų blogai mirgės nuo makaronų, ar ne? ;-)
Kas turit kokių kulinarinių svajonių - drąsiai rašykit, nes kol kas yra "laisva vieta" ateinančiam mėnesiui. ;-)

Unknown rašė...

Buche de Noel...

Kepėjai be stabdžių rašė...

--> Lina,
Pasiūlymus reikia sakyti "į ausį" kepejaibestabdziu@gmail.com adresu, kad visi būtų užklupti netikėtai ir nepasiruošę... ;-)Ir, jeigu ta svajonė yra konkretus pasiryžimas, reikia tikslaus recepto (nors, kiek teko matyti, visi jį ignoruoja, tad tam kuris nori išnadyti receptą nebus jokios naudos ir pamokos jei kažkas nesigaus...) bei nuotraukos su šaltinio nuoroda. :-)

rusvaplaukė rašė...

cituoju: (nors, kiek teko matyti, visi jį ignoruoja, tad tam kuris nori išnadyti receptą nebus jokios naudos ir pamokos jei kažkas nesigaus...)

nenoriu būti vakarėlių sprogdintoja, tačiau ir man iškilęs klausimas dėl to receptų sekimo/ignoravimo. pripažinsiu, kad ir pati kiek keičiau pastarąjį receptą, bet..

ar ne smagiau būtų visiems kepti ne tą patį gaminį, o pagal tą patį receptą dėl priežasčių, kurios ką tik ką tik išsakytos?

Egle B rašė...

Aš už recepto bandymą su galbūt minimaliais koregavimais. Juk toks ir buvo sumanymas? Manau, kad receptą dedantis autorius neima pirmo pasitaikiusio, o atsakingai parenka vieną išbandymui, tad visi drąsiai galime juo vadovautis :)

Daisy rašė...

visada svajojau jų pasigaminti, kaip gerai, kad įdėjot receptą, skanūs labai labai (bet man be kremo skaniau). tik sunkiai išeina padaryti tokius gražius, juolab pirmą kartą.

kur vasario mėn. iššūkis? :) laukiu :P

Anonimiškas rašė...

"Registruoju" saviškius: http://www.skanuirsveika.lt/2009/02/macaroons-arba-skaniausi-gyvenime.html

Forelle rašė...

O kada čia juos reikia skelbti? Spėsiu dar iškepti? tik ką su migdolais grįžau

rusvaplaukė rašė...

maniškiai, apsimetantys, kad yra macarons :)

Forelle rašė...

Manųjų nebus :( nieks neleido pasisukiot virtuvėj, atidėjau kitam kartui.

Gintarė rašė...

o as nedristu gaminti...man atrodo"misija neimanoma"kai cia tokie grazus...ir mistiniai...juodi, spalvoti ir visokie kokie....hm...nezinau kol kas niekaip nedristu.Kad ir kaip noreciau juos pasigaminti, kad ir kiek kartu vis ziuriu ir ziuriu sitas foto...niekaip nekyla ranka uzsiristi prijuostes ir pasakyti PRADEDAM....:(

Gintarė rašė...

as vis dar nepasiruosusi...nea..bet matyt ta diena arteja, nes po creme briule ligo dauuug baltymu :)

Gintarė rašė...

na va...kadangi buvo like po creme briule baltymu, nusipirkau siandien likusius reikiamus produktus krautuveleje ir nutariau pagaminti, bet....nezinau kodel-nepavyko-subliusko...itariu, kad del jog pastovejo pora dienusaldytuveir gavo dregmes, todel deramai nesusiplake baltymai...ir mano apgeilestavimui visa mase ale iskepusi atsidute siuksliu dezeje :( bet matyt macaron'ai uzgavo mano savimeile...todel datysiu tol, kol iskepsiu juos tinkamai.Taciau nors ir subliuske, taciau labai jau skanuteliai blynukai :)))) Stai tau genialumas - paprastume...atrodo taip paprasta, bet apgaulinga.Bet nenusimenu, nes ne man vienai nepavyko ispirmojo karto,va...sekmes nusrendusiems kepti :)