2012 m. balandžio 1 d., sekmadienis

Balandžio mėnesio iššūkis - Viktorijos biskvitas


Po praėjusio mėnesio netikėtumų atsipučiame ir grįžtame į tradiciškesnę virtuvę. Šį sykį - saldumynas gardumynas, atskriejęs pas mus iš Britų salyno. Balandžio mėnesį Indrė siūlo ragauti kempinės -- ne ne, tai ne balandžio pirmosios pokštas! Tik paskaitykite žemiau!. Šis receptas - nenuginčijama klasika, kurią išmėginti bent sykį būtina kiekvienam.

Pasiryžę?





Viktorijos biskvitas (Victoria sponge)
(nuotrauka Indrės)

Viktorijos biskvitas (kempinė) buvo pavadintas karalienės Viktorijos garbei, mat ji labai mėgo
purų pyragą su popiečio arbatėle. Tipiškas Viktorijos biskvitas būna su aviečių džemu ir plakta
grietinėle, o mano siūlomas variantas – šokoladinis biskvitas su vyšnių ir grietinėlės pertepimu.

Biskvitams
225 g sviesto (kambario temperatūros)
225 g cukraus
4 kiaušiniai (L ar XL dydžio)
210 g miltų (405D tipo)
1,5 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnis druskos
2 kupini valg. š. kakavos (karčios)

Įdarui
Vyšnių džemui
1,5 puodelio šaldytų vyšnių be kauliukų
2 valg. š. citrinos sulčių
2/3 puodelio cukraus
4 valg š. kukurūzų krakmolo
70ml vandens

Grietinėlei
450ml grietinėlės (35% arba 36% riebumo)
2 pakeliai grietinėlės standiklio (nebūtinai)
3 valg. š. cukraus
pusės vanilės sėklyčių (arba 2 šaukšteliai vanilinio cukraus)

Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo.
Muškite po vieną kiaušinį ir gerai išsukite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir kakava. Įmaišykite juos į sviesto masę.
Ištepkite dviejų 16-18cm skersmens atsegamų kepimo formų dugnus sviestu (netepti kraštų!).
Sukrėskite tešlą ir išlyginkite.
Kepkite 25-30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje naudodami ir ventiliatoriaus funkciją jei
įmanoma.
Iškepusius papločius 5 minutes atvėsinkite skardoje, o vėliau palikite pilnai atvėsti ant grotelių. Jei
viršus per daug išsipūtė – nupjaukite.

Į nesvylantį puodą sudėkite vyšnias, citrinos sultis, cukrų, krakmolą ir vandenį. Gerai išmaišykite.
Kai užvirs, virkite apie 10 minučių, nuolat maišydami, kol sutirštės. Jei vyšnios labai rūgščios –
ragaukite, gal reikia daugiau cukraus.

Grietinėlę išplakite su cukrumi ir vanilės sėklytėmis. Jei planuojate tortą tiekti kitą dieną
rekomenduoju įdėti ir grietinėlės standiklio, kad ji neišskystų po sąlyčio su uogiene.

Torto surinkimas
Į lėkštę dėkite pirmąjį paplotį, ant viršaus krėskite vyšnių uogienės ir uždėkite pusę grietinėlės.
Uždėkite antrąjį paplotį ir papuoškite likusia grietinėle ir vyšniomis. Skanaus!

9 komentarai:

Aurelija rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Aurelija rašė...

Mmhmm... šitame recepte virš 6000 kcal, t.y. trijų moterų paros maisto dozė. Reikės kviesti didelį valgytojų būrį arba drastiškai mažinti porciją :)

Indrė rašė...

Na jei kažkas pavasariui labai ruošiatės, tuomet tikrai nerekomenduoju gaminti ;)

rusvaplaukė rašė...

Aura, o galbūt balandžio mėnesio iššūkiu laikykime ne teisingai iškeptą biskvitą ir neperplaktą grietinėlę, o SVEIKĄ POŽIŪRĮ į maistą kaip džiaugsmą, maistą kaip dalinimąsi, maistą kaip istoriją, maistą kaip bendravimą, o ne maistą kaip į ATSEIT blogus skaičiukus? 

Aurelija rašė...

skaičiukai labai geri, skatina dalinimasi ir bendravimą. Tokiam desertui sudoroti reikia kviesti draugų būrį:)

Violeta rašė...

O jei kepčiau vieną didesnį? Turiu tik viena 18 cm kepimo forma (gėda).

rusvaplaukė rašė...

Violeta, galima kepti per du sykius, manau :) Ar tu norėtum kepti stooooorą ir pjauti pusiau?
Įtariu, tada tiesiog dauuuug ilgiau keps, ir menkiau iškilti gali. Gal net folija būtų gerai uždengt, kad nesudegtų.
Beje, kiek pastebėjau receptuose, šio torto biskvitai stoooori būna, tad ar neišlips per formos viršų :)?

Indrė rašė...

Jei turi tik vieną skardą rekomenduoju kepti per 2 kartus ;)

Indrė rašė...

Manasis http://gpmagija.blogspot.com/2012/05/kepejai-be-stabdziu-viktorijos-kempine.html