2013 m. kovo 31 d., sekmadienis

Balandžio mėnesio iššūkis: spurgos


Na ką - kaip tikros meškos, žiemai nesitraukiant, migom migom ir užmigom, ir nubust pamiršom... Bet gal dabar dviguba jėga grįšim? Iššūkiai tai du!
O gal būtent dėl to žiema ir neišbėgo iš kiemo, kad mes ją tinkamai išvaryt pamiršom? Žodis Ingai, šio mėnesio iššūkio savininkei:

- - -

„Žiema, žiema, bėk iš kiemo (ir išsinešk sąskaitas už šildymą; kepures, pirštines ir tuos tris megztinius, be kurių nevalia eiti laukan, - irgi)!“ – jau visai tuoj pilnom burnom blynų skanduosim, o tuomet padegsim niekuo dėtą moterį ir lauksim pavasario. Diena be dietų, žodžiu, o tokiomis dienomis labai teisinga valgyt spurgas. Išsikepam?



Iššūkis numeris vienas

1963 metais J. F. Kennedy miniai, susirinkusiai Vakarų Berlyne, tarė: „Ich bin ein Berliner“. „Aš esu
berlynietis“ – norėjo pasakyt Šaltojo karo nukankintai tautai, o vokiečiai šypsojo į ūsą ir draugiškai
šaipėsi, mat tuometis JAV prezidentas apsiskelbė esąs… spurga su džemu (Berliner Pfannkuchen,
sutrumpintai vadinamos tiesiog Berliner). Žinoma, tai tik ne vietoj pavartotas artikelis, menka klaida,
užtat labai puiki paskata išsikept tokių, visam pasauly valgomų ir mylimų, spurgų!

Berlyno spurgos

Reikės:

500 g miltų
25 g šviežių mielių arba pakelio (7-11 g) džiovintų
80 g cukraus
250 ml pieno
80 g kambario temperatūros sviesto arba margarino
2 kiaušinių
žiupsnelio druskos
nutarkuotos ½ citrinos žievelės
2 VŠ romo
200 g džemo ar tirštos uogienės
riebalų virimui
cukraus pudros apibarstymui

Miltai persijojami į dubenį, viduryje įspaudžiama duobutė. Į ją sutrupinamos mielės ir apiberiamos
šaukštu cukraus. Ant jų supilama pusė vos vos pašildyto pieno. Iš kraštų užžeriama šiek tiek miltų ir tiršta
košelė plakama tol, kol mielės išsileidžia.

Uždengtas įmaišalas kildinamas 30 minučių.

Tada suberiamas likęs cukrus su druskas ir citrinos žievelė, supilamas pienas, romas, sudedami kiaušiniai
ir susmulkinti riebalai. Rankinio plaktuvo maišikliu tešla minkoma tol, kol ima pūslėtis ir atšoka nuo
dubens kraštų. Uždengta ji dar kartą kildinama 30 minučių.

Ant trupučiuką miltais pabarstytos lentos iškočiojamas geroko piršto storumo tešlos lakštas. Ant pusės
to lakšto kokių 8 cm formele nesmarkiai įspaudžiami skrituliai. Ant jų vidurio išdėliojama po vieną kupiną
šaukštelį džemo. Užklojama kita pusė tešlos lakšto. Aplink įdarą skrituliukai stipriai apspaudinėjami
pirštų galais. Dabar spurgos formele galutinai išpjaunamos ir sudedamos ant miltai pabarstyto padėklo.

Jos uždengiamos ir dar 30 minučių laikomos, kad pakiltų.

Riebalai įkaitinami taukviryje arba aukštame puode. Jie būna reikiamo karštumo, kai ant panardinto
pagaliuko nesusidaro oro burbuliukų. Berlyno spurgos dalimis dedamos į karštus riebalus, uždengtos
paverdamos 2 ½ minutės, apverčiamos ir neuždengtame puode verdamos dar 3 minutes. Išvirusios
spurgos išgriebiamos kiaurasamčiu, padedamos nusisausėti ant storo sugeriamojo popieriaus sluoksnio
ir gausiai apibarstomos cukraus pudra.

Recepto ir nuotraukos šaltinis: „Kepimo džiaugsmai“

Iššūkis numeris du

Ispanai ir žmonės iš kai kurių Pietų Amerikos valstybių baisiai mėgsta plikytą tešlą. Tik nekepa jie eklerų anei plikytų sausainių, išvis – nejungia orkaitės (leisiu sau spėti, kad dėl klimato), įsikaitina puodą riebalų, o tada viens-du prikepa spurgų labai išsipūtusiais pilvais, į kurių vidurius, jei netingi, kremo ar bent grietinėlės pripurškia.

Buñuelos de viento

Reikės:

Spurgoms:

250 ml vandens
250 ml pieno
50 g cukraus
150 g sviesto
10 g druskos
300 g miltų
1 citrinos žievelės
7 kiaušinių
riebalų virimui

Kremui:

1 litro pieno
6-8 kiaušinių trynių

200-250 g cukraus
100 g miltų
50 g sviesto
citrinos ar apelsino žievelės, cinamono arba vanilės

cukraus pudros apibarstymui

Spurgoms:

Pieną, vandenį, miltus, cukrų, druską ir dideliais gabalėliais supjaustytą citrinos žievelę kaitinami
prikaistuvyje ar nedideliam puode. Kai masė užverda, citrinos žievelė išimama ir supilami miltai.
Sumažinama ugnis ir maišoma, kol tešla sušoka į vieną gumula. Paliekama praaušti.

Į tešlą po vieną įmaišomi kiaušiniai. Gilioje keptuvėje ar plačiame puode įkaitinami riebalai. Dviem
šaukšteliais arba švirkštu suformuojami graikiško riešuto dydžio kamuolėliai (kepdami jie padidėja
maždaug keturgubai) ir dedami į riebalus. Kepami tol, kol išsipučia, apsiverčia ir paruduoja. Tuomet
ištraukiami, sudedami ant popierinio rankšluosčio ir ataušinami.

Kremui:

Pieną pašildomas su pageidaujamais prieskoniais. Kiaušinių tryniai išplakami su cukrumi, miltais ir
šlakeliu pieno. Po truputį, intensyviai maišant, supilami į šylantį pieną. Nuolat maišant kaitinama ant
nedidelės ugnies, kol kremas sutirštėja. Tuomet puodas nukeliamas nuo viryklės ir į kremą įmaišomas
sviestas. Gerai ataušinama.

Spurgos įdaru pripildomos naudojant konditerinį švirkštą arba padarius įpjovą šone. Patiekiant
apibarstomos cukraus pudra.

Recepto šaltinis: http://milpostres.blogspot.com/2008/11/buuelos-de-viento-de-crema-y-de-nata.html

http://www.piensaendulce.es/wp-content/uploads/2012/03/Bu%C3%B1uelos-de-Pascua-14.jpg

Nuotraukos šaltinis: http://www.piensaendulce.es/2012/03/bunuelos-de-pascua/

1 komentaras:

Emilija rašė...

Puikus straipsnis :) buvo labai įdomu