2012 m. birželio 30 d., šeštadienis

Liepos iššūkis: varškės štrudelis

Vasara vasara vasaraaaa! Saulėtos dienos veja viena kitą, žiū, vienas savaitgalis šen, kitas ten, o tada atostogos, o tada, o tada... Ar ir jums atrodo, kad vasara greičiausiai iš visų metų laikų prabėga?..
Ir kaip vasarą sutariate su virtuve? Ar užsukate tik greitai susimakaluoti salotų, ar sukiojatės ir ilgėliau?

Liepos mėnesio iššūkį meta prie mūsų tik ką prisijungusi Agnė. Atrodo, vėl nusimato nemažai darbo bicepsams - bet, esame užtikrinti,- verta! Štai ką pasakoja Agnė:

Ilgai galvojau, ką galėčiau pasiūlyti iššūkiui. Pati dažnai darau patiekalus iš turkų virtuvės, nes ištekėjau už turko. Bet Lietuvoje būtų sunku rasti kai kurių produktų, reikalingų tiems patiekalams, kuriuos norėčiau išbandyti. Gyvenu Vokietijoje, todėl vis pavartau vokiškus žurnalus maisto tema. Šį kartą norėčiau pasiūlyti iššūkiui Vienos štrudelį. Na tai austriškas patiekalas, ne vokiškas. Bet jį galima rasti dažnoj vokiečių kavinėj. Sunkiausia yra padaryti ploną štrudelio tešlą. Manau, kad jos niekas namie ir nebedaro, nes galima nusipirkti šaldytą štrudelio tešlą. Bet su šaldyta tešla nebeliktų iššūkio. Štrudelio įdarų būna įvairių. Aš paėmiau štrudelio su varškės įdaru receptą iš savo mėgstamo žurnalo "Lecker". Neabejoju, kad galima rasti ir kitokių variacijų štrudelio tema. 


Čia yra išsamus paaiškinimas su nuotraukomis. 


O štai pats receptas: 






Štrudeliui reikės: 
1 kg varškės (20 % riebumo) 
100 g razinų 
5-6 š. romo 
50 g + 2 š. + 125 g sviesto 
250 g + truputis miltų 
druskos 
1 š. aliejaus 
vanilės ankštis 
150 g cukraus 
3 kiaušinių 
4-5 š. maltų džiūvėsių 
cukraus pudros apibarstymui 

Į kiaurasamtį įdėti merlinį audinį, į jį suberti varškę ir palikti nuvarvėti per naktį. (Mano pastaba - varškė Vokietijoje kur kas skystesnė, todėl lietuviškos varškės aš imčiau mažiau nei kilogramą ir palikčiau nuvarvėti porai valandų.) 
Razinas nuplauti ir pamerkti valandai į romą. 
Išlydyti 50g sviesto. Pridėti miltus, 1/8 litro drungno vandens, žiupsnį druskos ir išminkyti viską kol gausis elastinga tešla. Tešlą rankom minkyti ir vis daužyti į stalą (5-10 min), kol ji pasidarys minkšta. Suformuoti rutulį, aptepti aliejumi. Tešlos rutulį įdėti į dubenį, nuplautą karštu vandeniu, uždengti ir palikti ilsėtis valandą. 
Nuvarvinti razinas. 
Išlydyti du šaukštus sviesto. Prapjauti vanilės ankštį ir nuskrebenti viduj esančią vanilę. Nuvarvintą varškę sumaišyti su sviestu, vanile, cukrumi, kiaušiniais ir razinomis. 
Stalą padengti švariu rankšluosčiu, jį apibarstyti miltais. Ant jo kiek įmanoma ploniau iškočioti tešlą. Stengtis iškočioti stačiakampę formą (30x40 cm). Iškočiojus tešlą pakišti delnus po ja (delnai žiūri apačion) ir atsargiai tampyti tešlą su išorine delnų dalimi. 
Ištirpinti 125 g sviesto. Tešlą aptepti šiuo sviestu ir apibarstyti maltais džiūvėsėliais. 
Varškės masę užtepti ant trumposios tešlos pusės paliekant 2 cm nuo krašto (pagal nuotrauką bus aišku, kaip). Tešlos kraštus užlenkti, kad jie uždengtų varškę ir aptepti sviestu. Tešlą suvynioti į štrudelį.
Įkaitinti orkaitę iki 200 oC (su ventiliatoriumi iki 175 oC). Skardą padengti kepimo popieriumi. 
Štrudelį patiesti ant kepimo popieriaus, viršutinę jo pusę 5-6 kartus skersai įpjauti (tik tešlos sluoksnį). Aptepti išlydytu sviestu. 
Štrudelį kepti 45-50 min. 
 Kepant karts nuo karto aptepti išlydytu sviestu. 
Prieš patiekiant apibarstyti cukraus pudra. Valgyti dar šiltą. 
Prie štrudelio labai tinka ledai arba plakta grietinėlė. 


Recepto ir nuotraukos šaltinis: http://www.lecker.de/backen/kuchen/bildergalerie-2205953-kuchen-backen/Topfenstrudel-backen-so-geht-s.html

6 komentarai:

Aurelija rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Aurelija rašė...

och, stabdžių pas kepėjus jokių... Ambicijų gaminti sveiką maistą kol kas nematyti. Merginos, gal naminį sūrį kokį pabandom? Ar panašiai, kad būtų ir sveika, ir įdomu. Tuo tarpu OK, imam šitą štrudelį - atrodo skaniai :)

Iššūkiai rašė...

Aura, linkstam manyti, jog sveikas maistas yra tas, kuris paruoštas su meile, kuris teikia džiaugsmo, kuris yra skanus, įdomus, kuriuo dalijamasi, tad šis štrudelis - nerealus sveiko maisto pavyzdys :)
O be to - kiek žmonių, tiek ir nuomonių: vieni stoja piestu prieš angliavandenius, kiti iš mitybos išbraukia riebalus, tretiems "sveikas" reiškia termiškai neapdorotas, dar kitiems - paleo maistas... Daug skaidulų? Baltymų? Jokių maisto priedų? Nesupaisysi...

Siūlytume ne vien saldumynus, bet kol kas panašu, kad jie greičiausiai su iššūkiais asocijuojasi!!

Indrė rašė...

Na tikiuosi šiandien pavyks išbandyti :)

Indrė rašė...

Na ok - bet varškė tai pas mus 9proc. tai čia jau varškės sūris išeina...

rusvaplaukė rašė...

Truputį pavėluotai, bet -- aš dėjau 9% pertrintą varškę... Tai buvo klaida, bet :) Bet, manau, 9% tinka puikiai!