2009 m. spalio 13 d., antradienis

Šimtalapis!

Šio mėnesio iššūkio komentuoti nereikia - visi jį žino, visi jį mėgsta (kas sako, kad nemėgsta - meluoja :)), bet... niekas nekepa, nes vien pagalvojus apie gamybą plaukai pasišiaušia. Šį kartą nebeišsisuksim, nes rutuliukas mojuoja balta pirštine ir kviečia į "kovą". Nukaukime šimtalapį galingais kočėlo smūgiais ir išeikime iš virtuvės aukštai išgelta galva dainuodami "We are the champions my friends, we'll keep on fighting till the end, No time for losers..." :)
Receptas ir nuotrauka Cipciuko iš Supermama forumo. Deja, nebuvo kaip atsiklausti autorės dėl sutikimo publikuoti nuotrauką, tad, jei ji atsilieps, nuotrauką išimsime.

Reikės:
500 g miltų,
25 g mielių,
125 ml pieno,
2,5 kiaušinio,
1 stiklinės aguonų,
500 g sviesto ( gali būti perpus su margarinu EVE) būtinai 82% riebumo,
300 g cukraus,
Pora saujelių razinų.

Gaminimas:
Mieles užpilti šaukšteliu cukraus ir šaukštu drungno pieno. Palikti, kad pakiltų.
Kiaušinius su pienu paplakti, suberti miltus ir pakilusias mieles.
Užminkyti tešlą.
Ji lipni, tad minkant vis pasitepkite rankas riebalais.
Tešla minkoma apie pusę valandos!!! (Minkant girdisi pokštelėjimas tešloje, tai - oro pūslelės, kurios būtinos; kuo daugiau pūslelių - tuo geriau).
Tešlą padaliname į 5 vienodus gabaliukus, viršų patepame lydytu sviestu, paliekam, kad pakiltų.
Imamas vienas gabalėlis, truputį pakočiojamas, dedamas ant stalo, patepto sviestu, ir pradedama tampyti į visas puses. Plonumas turi būti kaip laikraščio lapo.
Visas sviestas išlydomas, atvėsinamas ( nebūtinai iki visiško atšalimo).
Ištampytas lakštas gausiai (!!!) apipilamas sviestu ( bet jo turi užtekti visiems lapams aplieti) ir taip pat gausiai apibarstomas cukrumi ( jo kiekio taip pat turi užtekti visiems lapams).
Imamas kitas pakilęs blynelis, pakočiojamas, užvyniojamas ant kočėlo ir pernešamas ant jau ištampyto lakšto ant kurio jis plonai ištampomas. Vėl pilamas sviestas ir t.t. Taip ištampomi visi gabalėliai tešlos.
Viršutinis lapelis apipilamas sviestu, cukrumi, apibarstomas razinomis. Voleliu sudedamos nuplikytos ir permaltos aguonos( mėsmale ar trintuvu). Pradedant nuo krašto standžiai suvyniojamas volelis ( nesijaudinkite, sviesto neišbėga nė lašo, nes kol jūs tampote kitą lakštą, jis apstingsta ant prieš tai aptepto lakšto).
Perkelkite vyniotinį į skardą. Geriausia naudoti formą su skyle. Jei tokios neturite – nieko baisaus, nes nukentėti gali tik vaizdas. Pakildinama. Kepti apie 1-1,5 valandos, iki 180-200C įkaitintoje orkaitėje. Kad neapdegtų, kai tik parus uždenkite folija. Gaunasi 28 cm skersmens ir 8 cm aukščio pyragas.

Skanaus!

12 komentarų:

Anonimiškas rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
rusvaplaukė rašė...

nia nūūūū, šitas yra mano to-bake sąraše jau nežinia kiek laiko, ir ketinau jį siūlyti kada kokį sykį kepėjams - ir šasttt tau kad nori, ima ir pakiša kojas tokie niekai kaip francijos!!
grįžusi jus labai labai vysiuosi.

IRRI style rašė...

Šis iššūkis gan sudėtingas man.. pastaruoju metu dėl darbų gausos apleidau virtuvę.....

egidija rašė...

na ką...iškepiau...tik šiek teik per durną galvą nukrypau nuo recepto... pieno daugiau pyliau. bet tai jokios įtakos neturėjo tam dieviškam skoniui. va čia tas mano kančių rezultatas http://www.tinginiai.com/index.php?option=com_content&view=article&id=51:kanios-dl-imtalapio&catid=6:prie-arbatos&Itemid=7

www.balanda.lt rašė...

Mano dukrytėms šis pyragasturėtų tikti :)

rūtuliukas rašė...

na, pagaliau ir aš čia. Maniškis

Indrė rašė...

Jaučiu neturėčiau tiek kantrybės... Jau picai atrodo 5 minutes paminkyt ir padaužyt reikia, tai pragaras, o čia 45 :/ nebent su komanda, jei atsikraustys į baraką gaminčiau - tada ir skruzdėlynas skaniai ir greitai pasidaro :)

Žalia Varna rašė...

Visgi prėmiau ir šį iššūkįir nors nelaiku, pasidalinsiu: http://zalia-varna.livejournal.com/42738.html

Asta rašė...

Ir as sukaupiau visa savo kantrybe ir pameginau iskepti si skanumyna. Ir ka jus galvojat, pavyko! :)) ir labai net neblogas sakyciau gavosi :) tikrai verta pameginti, kad ir kaip sunku butu prisiruosti 5 valandas su juo terliotis :) aciu uz ideja ir recepta!

Unknown rašė...

receptu tiek daug, nenusprendziu kruis egriausias, bet imu sita, tikiuosi gausis:)

Unknown rašė...

vakar kepiau, uztrukau apie 2 valandas, ir viskas gerai gavosi:)

Li... rašė...

Sveiki, noriu ir as i jusu gretas jungtis, kepiau simtalapi jau keleta karteliu, zadu tobulinis, kol bus tobulas simtalapis mano :) kiekviena karta pavyksta vis kitaip, ir su kiekvienu kartu atrandu, kaip ka daryti, kad butu rezultatas geresnis. Ganetinai sudetingas, bet labai skanus issukis :) stai cia maniskis http://li-virtuveje.blogspot.com/2010/03/pyragas-simtalapis.html