2009 m. gruodžio 18 d., penktadienis

Drezdeno Kalėdinis pyragas (Stollen)


Anglai Kalėdoms kepa mince pies, italai Panettone, o vokiečiai - stollen'ą.
Beata meta iššūkį ir siūlo išsikepti tradicinį vokišką kepinį. Jis kimšte prikimštas džiovintų vaisių, prieskonių, cukatų, kai kuriuose per vidurį dedamas marcipaninis įdaras, todėl pyragas yra labai aromatingas ir šventiškas.

Šis iššūkis truputį neįprastas, nes nėra konkretaus recepto. Šį mėnesį laisvė išsirinkti sau patikusį receptą, pagaminti pyragą ir pasidžiaugti juo savo tinklaraštyje po švenčių.

Linksmų, skanių ir šeimyniškų Kalėdų! :-)


Nuotrauka paimta iš puslapio www.sterntalerbakery.com

10 komentarų:

Indrė rašė...

Tai kaip? Susirandi a la panettone receptą ir gaminti? Ar būtinai receptas turi būti vokiškas? :) o tai kuo jis skirsis nuo itališko? Gal tie vokiečiai bent kažką ypatingo įdeda? Laukiu ats kuo greičiau, nes jau 1dienį žadu imtis darbų - labai į temą iššūkis :)

Kepėjai be stabdžių rašė...

Susirandi stollen receptą ir kepi. :-) Vokiečiai kartais marcipano deda ir iškeptą pyragą aptepa išlydytu sviestu ir gausiai pabarsto cukraus pudra. Skiriasi kepinio forma, stolleną dar "brandina", kad skoniai susigertų. ;-)

Žalia Varna rašė...

Taigi, brandina 2-3 mėnesius :) Bet, ajajai, sileziškos duonos raugas gaminasi paskutinę dieną, o jau naujo iššūkio receptas guli stalčiuke ir taip nekantriai spurda... NEBESPĖJU! :))

Vilma rašė...

Žalia varna - nebūtinai taip ilgai, yra ir paprastesnių receptų. ;-) O iki naujo iššūkio paskelbimo dar mėnuo.
Beje, man duonos raugas nesigavo - iš pradžių nekilo, o paskui supelijo. Su tomis bakterijomis ne taip paprasta, negali žinoti ko kada priaugs... Reikės ateity dublį antrą daryti - labai vilioja naminė duona be mielių.

Indrė rašė...

Jau ryt bandysiu - vienas vokietis atsiuntė savo mamos receptą, tai tikiuosi gerai pavyks :)

Indrė rašė...

Čia labai geras gaminys - nuodėmė dalintis tik po švenčių :]

Žalia Varna rašė...

Vilma, kaip kažkur girdėjau, tą pelėsiuką galima tiesiog nuimti nuo raugo ir toliau jį auginti. Na, man taip nenutiko, tai nežinau, teisybė čia ar ne... Dabar toliau auginu raugą, tai pakilo maždaug dvigubai ir toks laikosi, nesikeičia, tai irgi nežinau, gerai ar ne. Tik šį kartą išbandau ruginį :)
Tai va, kvietinė duona jau iškepta, o kitą savaitę ketinu priimti ir šį iššūkį :>

Indrė rašė...

Aš iki sausio vidurio turbūt nuo interneto ilsėsiuos, tai įdedu savo receptą. Viršus traškus, vidus minkštas :) http://gpmagija.blogspot.com/2009/12/stollen.html

Žalia Varna rašė...

Paskubėjau ir nevėluoju, kaip tai keista būtų :) Štai mano: http://zalia-varna.livejournal.com/48478.html
Buvo ir ant naujų metų stalo...:)

Vilma rašė...

Mano įveiktasis iššūkis:
http://skanuseksperimentai.blogspot.com/2010/01/drezdeno-kaledinis-pyragas.html