Sveiki gyvi sulaukę birželio mėnesio iššūkio! Keliuose bloguose mačiau linksniuojant ciabattą, tad siūlau ją ir išsikepti. Prie gamtoje keptų kepsniukų ar šviežių daržovių salotų puikiai tiks! Juk vasara, nebesinori pyragų...
Ciabattai toks pavadinimas buvo suteiktas dėl išvaizdos, primenančios gerai nunešiotą šlepetę. Ilgas kildinimo laikas ir didelis drėgmės kiekis tešloje nulemia duonos lengvumą ir unikalią labai stambiai porėtą struktūrą. Autentiška ciabatta gaminama iš labai šlapios tešlos, kurios praktiškai neįmanoma formuoti rankomis ir jos paruošimas turi būti pradėtas prieš dieną. Nenaudokite papildomai miltų ir neperminkykite tešlos. Po ilgo tešlos kildinimo prie jos reikia liestis švelniai ("lyg prie kūdikio" - kaip sako Italijoje), kad neišlėktų į orą burbuliukai...
Reikės:
Raugui:
1/2 AŠ sausų mielių,
150 ml vandens,
3 VŠ šilto pieno,
1/4 AŠ medaus arba cukraus,
150 g duonos miltų.
Tešlai:
1/2 AŠ sausu mielių,
250 ml vandens,
1/2 VŠ alyvuogių aliejaus,
350 g duonos miltų,
1,5 AŠ druskos.
Gaminimas:
1. Raugui: sumaišyti mieles su vandeniu ir pienu. Palikti 5 minutes, tada suberti cukrų arba medų ir pamaišyti, kol ištirps.
2. Įmaišyti miltus. Tešla turi būti labai minkšta. Uždengti dubenį rankšluosčiu ir palikti kilti 12 val. arba per naktį.
3. Tešla: Suberti mieles į vandenį, palikti 5 minutes, po to išmaišyti. Supilti šį vandenį bei aliejų į raugą ir gerai išmaišyti.
4. Įmaišyti miltus ir druską. Turi gautis šlapia lipni tešla. Greitai maišyti mediniu šaukštu 5 minutes, tešla pasidarys tampresnė ir atšoks nuo indo sienelių, bet vis tiek liks per minkšta, kad būtų galima minkyti rankomis.
5. Uždengti dubenį rankšluosčiu ir palikti kilti, kol tūris padvigubės ir matysis burbuliukai (apie ę val.). Nemaigyti tešlos. Gausiai pabarstykite miltais dvi skardas ir turėkite šalia miltų rankoms.
6. Su gumine mentele dubenyje tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį iškrapštykite ant gausiai miltais pabarstytos skardos.
7. Rankas gerai pamiltuokite ir atsargiai liesdami vos tešlos kraštelius suformuokite stačiakampį kepaliuką apie 30 cm ilgio.
8. Tą patį pakartokite su likusia tešla ant antros skardos. Palikite neuždengtus 20 minučių.
9. Kepti 220 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių, kol pakils ir pagels. Pastuksenus į kepaliuko apačią pirštu turi skambėti lyg tuščia. Palikti atvėsti ant metalinių grotelių.
Mielių alternatyva:
Galima naudoti ir šviežias mieles. Raugui ir tešlai jų reikės po 2,5 g.
Recepto šaltinis: Bread. Baking by hand or bread machine
Nuotraukos šaltinis čia
2009 m. birželio 16 d., antradienis
Užsisakykite:
Rašyti komentarus (Atom)
24 komentarai:
O ne.. šįkart negaliu atsilaikyti. Privalau sudalyvauti :)
Aš irgi manau šįsyk sudalyvausiu, nes dėl šios duonos esu pamišusi :)
Kaip tik norėjau klausti Vilmos, kas šį mėnesį Kepėjų be stabžių iššūkis, bet laiku apsižiūrėjau :)
Atėjo ir man laikas kokį įššūkšžį mestelt, juolab, kad pati nė vienam taip ir nesudalyvavau :(
Oi matyt reikes labai labai susikaupti ir issikepti.. :)
O kaži, jei kepčiau garinėje orkaitėje, viską the same daryti? Beje, kas tie duonos miltai?
Taip taip, duonos miltai ir man klausimą iškėlė. Ir dar paskutiniame sakinyje apie šviežias mieles ar neturėtų būti po 25 gramus, vietoj 2,5 g?
Kaip suprantu tai duonos miltai yra čia http://www.malsena.lt/lt/miltai/produktai/profesionalams/kvietiniai_miltai/betariai_kvietiniai_miltai/tipas_812.html
Duonos miltai yra pirmos (ne aukščiausios rūšies) miltai. Juose daugiau glitimo, kuris tešlai suteikia tvirtumo ir lipnumo. Pyraguose šis dalykas nepageidajamas, nes juose priešingai - norisi purumo ir lengvumo. Tokių miltų mačiau Norfoje. Specialių Bread flour (nors jie man pasirodė paprasčiausi 1 rūšies miltai) pirkau Marks&Spencer parduotuvėje.
Puanc, mielių tikrai reikia 2,5 g. Kadangi ciabatta labai ilgai kildinama, mielių kultūra spėja užaugti. ;)
Aš nei iki "Sveiku produktu" nei iki "Spencerio" nusigaut nespeju, bet gal kada nors. Noriu pagaliau sudalyvauti iššūkyje. Be to ciabatta - mano mėgstamiausia duona (mm)
ką gi... sudalyvavau pirmajame iššūkyje ir štai rezultatas: http://tinginiai.blogspot.com/2009/06/ciabatta.html
skylučių, aišku, norėjosi didesnių... gal kitą kartą geriau pavyks.
Šiaulių malūnas ir Kauno grūdai gamina tinkamus 1 rūšies (812D) miltus ;) su jais ir bandysiu gaminti
Indre,
kaip tik ir gaminau su šiaulietiškais :)
Aš irgi su jais užmaišiau :) neveltui gimtas miestas
Rodau ir aš savo pirmą nevykusį http://gpmagija.blogspot.com/2009/06/ciabatta-vol1.html
vėliau bus ir (tikiuos) pavykusi :)
Štai ir antroji http://gpmagija.blogspot.com/2009/06/ciabatta-vol2.html
Šita pavyko daug geriau :)
Norėčiau prisijungti, ar priimsit į savo šaunų būrį? :) Iškepiau duonelę. Štai maniškė: http://zalia-varna.livejournal.com/19898.html
Žalia Varna, šaunuolė! Įtraukiau tave į klubo narius. Jei esi prieš, pranešk - išimsiu. ;)
Vilma, o iš kur receptas paimtas. smalsu tiesiog ;)
Žinoma nesu prieš, juk dar e-mailą parašiau, kad norėčaiu prisijungti :) Ačiū ;>
Na ką, rodos pirmą kartą sudalyvavay ir aš. Rezultatas
Manoji Ciabatta jūsų teismui:
http://gardesiai.blogspot.com/2009/07/ciabatta-daug-skyliu-mazai-skyliu.html
Manoji )
http://foodday.blogas.lt/ciabatta-729.html
Pagaliau ir aš savąją rodau
http://forelle.blogas.lt/kepejai-be-stabdziu-ciabatta-495.html
Mano nevykėlė: http://arunestrupiniai.blogspot.com/2009/07/nevykele-ciabatta.html
Rašyti komentarą