Štai taip poetiškai vasario mėnesio iššūkį apibūdino jį metanti Elžbieta. Taigi, šį mėnesį paradui vadovauja ji! Gaminimas ir ragavimas vyks iki kovo 7 dienos. Po to lauksime operos skambėjimo visų bloguose... ;)
OPERA
(iš knygos LE CORDON BLEU
Namų kolekcija
Šokoladas)
Paruošimo laikas 1 valanda 45 minutės + šaldymo laikas
Gaminimo laikas 1 valanda
4–6 porcijos
Reikės:
Migdoliniam biskvitui:
75 g smulkaus cukraus,
2 ½ VŠ miltų,
75 g maltų migdolų,
3 kiaušinių,
15 g ištirpinto ir atšaldyto sviesto,
3 kiaušinių baltymų,
1 VŠ smulkaus cukraus.
Šokoladinei masei:
200 g geros kokybės smulkinto juodojo šokolado,
120 ml pieno,
110 ml plakamosios grietinėlės,
50 g minkšto sviesto.
Kavos sirupui:
1 ½ VŠ cukraus pudros,
1 ½ VŠ tirpios kavos.
Sviestiniam kremui:
70 g cukraus pudros,
1 kiaušinio baltymo,
1 VŠ tirpios kavos,
100 g minkšto sviesto.
Gaminimas:
1. Biskvitas: orkaitę įkaitinti iki 220 ºC. Iškloti kepimo popieriumi 20x30 cm dydžio skardą. Į didelį dubenį persijoti cukraus pudrą ir miltus, įmaišyti migdolus. Kiaušinius išplakti iki šviesios tirštos masės, sumaišyti su miltais, įmaišyti sviestą. Baltymus paplakti, suberti cukrų ir išplakti iki standžių putų. Trečdalį išplaktų baltymų atsargiai sumaišyti su migdoline mase, po to viską sumaišyti su likusiais baltymais. Tešlą supilti į formą ir labai atsargiai išlyginti. Kepti 6–7 minutes, kol lakštas įgaus auksinę spalvą ir spyruokliuos lengvai paspaudus pirštu. Biskvitą kartu su popieriumi perkelti ant grotelių. Popieriaus nenuimti.
2. Paruošti šokoladinę masę: į dubenėlį suberti šokoladą. Pakaitinti pieną ir 30 ml grietinėlės iki virimo. Užpilti šokoladą, įdėti sviestą ir išmaišyti. Palikti, kol atauš ir sutirštės. Gaminant pagal originalų receptą (su pienu), masė gaunasi šviesi ir jai reikia daugiau laiko sustingti. Norint pagaminti tamsesnę masę, galima naudoti 250 g šokolado, 200 g grietinėlės,50 g sviesto. Viską ištirpinti. Masę padalinti pusiau, vieną dalį pašaldyti ir po to ja pertepti tortą. Kita dalimi padengti viršų.
3. Paruošti kavos sirupą: cukraus pudrą užpilti 90 ml vandens, užvirinti ir suberti kavą.
4. Paruošti sviestinį kremą: mažame prikaistuvyje iš cukraus ir 3 AŠ vandens išvirti sirupą. Sirupo virimas: užpylus cukrų vandeniu, ištirpinti jį kaitinant ant labai mažos ugnies. Verdančio sirupo maišyti negalima.Drėgnu teptuku apvalyti susidariusius cukraus kristalus nuo puodo sienelių.Virti nemaišant, kol sirupo temperatūra pasieks 116–118 °C. Jei nėra specialaus termometro, galima kitu būdu patikrinti, ar sirupas išviręs. Į vandenį su ledukais įpilti ¼ arbat. šaukštelio sirupo. Vandenyje iš sirupo susidaro minkštas kamuoliukas, jį paspaudus pirštais kiek keičiasi jo forma.Išplakti kiaušinio baltymą iki putų ir visą laiką plakant supilti verdantį sirupą. Pilti tarp plakimo šluotelės ir plakimo indo krašto. Plakti, kol masė atauš. Ištirpinti kavą 1 AŠ verdančio vandens, ataušinti ir sumaišyti su sviestu. Išplaktus su sirupu baltymus sumaišyti su kavos sviestu per du kartus.
5. Biskvitą supjaustyti į tris 10x20 cm dydžio dalis. Vieną dalį pašlakstyti kavos sirupu, patepti sviestiniu kremu. Uždengti kitu biskvito lakštu, pašlakstyti sirupu ir užtepti pusę šokoladinės masės. Uždengti likusiu biskvitu, pašlakstyti sirupu ir užtepti likusį kremą. Išlyginti ir padėti į šaldytuvą, kad sutvirtėtų kremas.
6. Likusią šokoladinę masę ištirpinti virš puodo su verdančiu vandeniu. Likusią grietinėlę užvirinti ir sumaišyti su šokoladine mase. Masę aušinti, kol ji sutvirtės iki tepamos konsistencijos. Patepti torto viršų
Nuotraukos šaltinis: http://www.bennisonscakes.com/
26 komentarai:
o ne, ir vėl malti migdolai, ir vėl valandos juos sijojant :)
ne ne. juokais aš. "opera" it tyčia slepiasi mano to bake sąrašėly, tad labai džiugu, jog atsirado dar vienas postūmis. valio!
Sviesto ir grietinėlės mišinys... Nu fui, sorry, šito negaminsiu :)))))
Ugne, manau sugalvotum kuo pakeisti ;)
Aš gaminsiu, tik reiks migdolų vėl užsipirkt.
Forelle, pagal šį skelbimą, vasario 8, tad dar keletą dienų turi :)
Ačiū, tada dar šiandien atsipūsiu
Aš irgi planuoju gaminti, nes Operą jau seniai turiu mintyse. :) Beje, jei neklystu, ji ir originaliųjų Daring Bakers iššūkiu buvo. ;)
Truputį tolerancijos mielosios, tolerancijos :) Juk ir apie makarūnus galima rašyti - fui... dažyti... Rašau tai ne todėl, kad čia mano iššūkis, lygiai taip pat reaguočiau, jei tai būtų kieno nors kito iššūkis. Vieniems patinka vienokia virtuvė, kiti jos pakęsti negali, bet tai nereiškia "fui". Su botagu niekas neverčia kepti :) Jeigu jau opera tokia netinkanti, tai ją kuo puikiausiai galima pakeisti... baletu... :P
Elžbieta, nereikia visko priimti rimtai, juk tuo blog'ai ir žavūs, kad juose galime būti individualūs ir reikšti visas savo keistenybes, kurios kitiems gal visai ir nebūdingos :))))
Beje, Tave įtraukiau į http://receptai.skanuirsveika.lt, tikiuosi nieko prieš? Tai patogi vieta pasižiūrėti lietuviškų maisto blogerių naujienas.
Vilma, tikrai buvo, aš irgi ją per Daring Bakers nusižiūrėjau :)
Ugne, neeeee... čia internete tuo ir yra sunku, kad yra tik žodžiai... intonacijų negirdėti, akių namatyti... taip ir gaunasi.
Dėkoju Tau labai už įtraukimą :) aišku, aš nieko prieš :)
Vilma, rusvaplauke, Opera - tai klasika, todėl ir įdomi :)
Ugne, mesk savo iššūkį! ;) Šiame projekte kiekvienas gali pasiūlyti tai, ką nori pats gaminti. Ir nebūtinai saldūs dalykai, gali būti pvz. duona - mes juk kepėjai, ne konditeriai... ;) Mielai išbandyčiau kažką sveiko.
Galvoju apie tai :) Tik kol kas delsiau nes: 1) negaminu nieko stebuklingo ir specialaus - tai tie patys patiekalai, tik pakeičiu kai kuriuos ingridientus; 2) žinau, kad ne visiems tai priimtina; 3) dar nesugalvojau, kokį receptą pasiūlyti :))))) Bet būtinai prisiruošiu ;)
Jau sudainavau.
http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2009/02/opera.html
Šioje Operoje ir savo žodžių pridėjau :)))
Ojergau, pamiršau visiškai apie šitą daiktą, rytoj bėgsiu į prekybos centrą ir gal kitą dieną kibsiu į darbus. Žiūriu tik viena Elžbieta jau nuostabiai įveikė šį iššūkį kol kas? Matyt kiti irgi, kaip ir aš, pamiršo :) bet laiko dar yra :)p
Nea, nepamiršo, tiesiog laukia laiko, kuomet reikia rezultatą skelbti. ;) Aš Operą iškepiau jau sekančią dieną po jos paskelbimo - saviškio gimtadieniui. :)
aha, aš irgi - pirmąjį savaitgalį kepiau :}
na štai maniškis: http://kepyklapenki.lt/2009/03/08/we-embrace-in-circles-as-in-circles-we-burn/
na, o čia maniškis variantas :)
Valio, valio! Galiu pasigirti savo Opera ir aš. Jūsų teismui: http://gardesiai.blogspot.com/2009/03/operamuzika-ant-stalo.html
"Priduodu" ir savo "ariją" iš operos "kepėjai be stabdžių..." :)
http://skanuseksperimentai.blogspot.com/2009/03/opera-kepejai-be-stabdziu.html
Aš dėl techninių kliūčių vėluosiu :(
Forelle, geriau vėliau, negu niekada... ;) Labai lauksim! :)
Rašyti komentarą