2012 m. gruodžio 4 d., antradienis

Gruodžio mėnesio iššūkis: Struffoli di Napoli


Na ką? Virėme cibulynę, kepėme persišką duoną - šiek tiek pailsėjome nuo saldumynų. O juk už lango taip šalta balta, taip norisi susirangyti ant sofkutės su kokiu garduymnų ir arbatos puodeliu! O kur dar tie meduolių kalnai, kepami draugams ir artimiesiems Kalėdų proga...

Tad nusprendėm: lai gruodis būna saldus! Šį mėnesį gaminkime gardų itališką kalėdinį saldumyną - Struffoli di Napoli, kurį siūlo Skirmantė. Kas tie struffoliai? Pamėginkite ir sužinosite!



Struffoli di Napoli

Tešlai:
5 vidutinio dydžio kiaušiniai
3 valg. š. cukraus
450 g 00 tipo miltų + pabarstymui
½ citrinos tarkuota žievelė
½ apelsino tarkuota žievelė
Žiupsnelis druskos
1 valg. š. degtinės
Aliejaus virimui

Karamelei:
½ apelsino
½ citrinos
250 g medaus (rekomenduojamas apelsino, citrinų žiedų ar akacijų)
100 g cukraus

Dekoravimui:
Įvairūs pabarstukai, cukatai ir pan.

Tešlai išplakite kiaušinius su cukrumi. Įmaišykite miltus, citrinos bei apelsinų tarkuotas žieveles, druską. Minkykite tešlą 3-4 minutes, suformuokite rutulį ir uždengę palikite 2 valandoms vėsioje vietoje.
“Pailsėjusią” tešlą padalinkite į nedidelius gabalus, iš kiekvieno jų formuokite apie 1 cm skersmens volelius ir supjaustykite lazdyno riešuto dydžio gabalėliais (formavimas toks pat kaip kūčiukų). Gabalėlius pabarstykite miltais, kad nesuliptų vienas su kitu.
Puode ar keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite tešlos gabalėlius 2-3 minutes, kol gražiai paruduos ir išsipūs. Iškeptus nuvarvinkite ir dėkite ant popierinių rankšluočių, kad sugertų reibalų perteklių.
Nuo pusės apelsino ir citrinos nupjaukite plonas ilgas be baltos dalies žievelės juosteles.
Karamelei sudėkite medų, cukrų ir 2 valg. š. vandens į nedidelį puodą, kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol mišinys taps skaidrus, cukrus ištirps. Sudėkite žieveles, užvirinkite ir virkite kelias minutes, kol gausite sirupą. Sudėkite iškeptus struffoli. Atsargiai išmaišykite, kol jie tolygiai pasidengs sirupu.
Sudėkite struffoli lėkštėje žiedo forma. Papuoškite ir leiskite atvėsti.

Šaltinis: “Countdown to Christmas”, 2002

2 komentarai:

Vilma rašė...

Atrodo gardžiai. Įdomu ar gali porą dienų pastovėti? Jei daryčiau per Kūčias, ar skanus būtų Kalėdų dieną.

Inga rašė...

čia gi baisiai panašu į „koriuką“ ar „riešutėlį“ ar kaip-liaudyje-vadinamas. o kadangi šitas stovėdamas savo gerumo nepraranda, tai, manau, nieko ir struffodi nutikt neturėtų. :)