2010 m. sausio 21 d., ketvirtadienis

Princesės tortas

Sveiki visi sulaukę naujų metų! Turiu omenyje, naujų - kepėjams be stabdžių, nes projektas gyvuoja daugiau negu metus ir įveikta 14 iššūkių! :) Linkiu ir toliau nenuleisti ginklų (t.y. kočėlų, plaktuvų, šaukštų), apsišarvuoti kantybe ir drąsiai pamojuoti balta pirštine kviečiant į kovą su naujais iššūkiais.
Naujus metus pradeda Egidija su labai romantišku iššūkiu - Princesės tortu.
"Mėgstamas švedų skanėstas ant gimtadienio stalo, o ir šiaip kokia gražia proga. Gabaliuką šio burnoje tirpstančio skanumyno galima nusipirkti bet kurioje Švedijos kavinėje. O jei neturim laiko ir galimybės ten nuskristi, kodėl nepasigaminus patiems?" sako ji. Ir tikrai - kodėl gi nepasigaminus? :)

Reikės:

Vanilinio biskvito,
Drėkinimo skysčio,
1/3 puodelio aviečių uogienės,
Plaktos grietinėlės kremo,
1 puodelio plikyto kremo,
Marcipanų masės,
Cukraus pudros.
(Puodelis – 250 ml)

Gaminimas:

Vanilinis biskvitas:
5 dideli kiaušiniai,
1/3 puodelio cukraus,
2 šaukštai sviesto,
1 arbat. šaušt. vanilės esencijos,
1 puodelis persijotų miltų.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais kepimo formą. Įklokite į dugną kepimo popierių. Užkaiskite puodą su vandeniu. Palaukite kol užvirs.
2. Gerai išplakite kiaušinius. Suberkite cukrų. Dėkite dubenį su kiaušiniais virš verdančio vandens. Dugnas neturi siekti vandens, tarpas turi būti apie 5 cm. Pastoviai maišydami sulaukiame kol kiaušinių masė pasidaro šilta. Neperkaitiname, kad nesigautų kiaušinienė. Nuimame dubenį nuo garų, toliau maišome mikseriu dideliu greičiu, be sustojimo apie 3-4 minutes.
3. Tuo tarpu ištirpiname sviestą. Įdedame vanilę.
4. Kiaušinių masė yra paruošta, kai atvėsta ir padidėja mažiausiai 3 kartus.
5. Į kiaušinius suberiame ketvirtadalį miltų. Atsargiai išmaišome. Dedame kitą ketvirtį, vėl atsargiai išmaišome ir t.t. kol visi miltai bus įmaišyti.
6. Palengva įmaišome į tešlą ištirpintą sviestą. Pamažu, kad tešla nesukristų. Atsargiai išmaišome.
7. Supilame tešlą į paruoštą, 22 cm skersmens kepimo formą. Kepame vidurinėje orkaitės lentynoje. Kepame 30 minčių. Neatidarinėjame orkaitės kol nepraėjo 25 minutės. Patikriname ar iškepė mediniu pagaliuku.
8. Ištraukiame biskvitą iš orkaitės ir iš karto su peiliu perbraukiame aplink formos sienelę, kad pyragas atliptų. Paliekam ataušti 5 minutes. Išimame iš formos ir laukiame kol visiškai atauš.

Marcipaninė masė:
3 puodeliai persijotos cukraus pudros,
450 g migdolų pastos,
3 šaukštai sirupo,
2-3 šaukštai vandens,
1/8 - 1/4 arbat. šaukštelio žalių maistinių dažų (tradicinė Princesės torto spalva).

1. Sudedame cukraus pudrą į dubenį. Po arbatinį šaukštelį dėti marcipanų pastą ir plakti mikseriu vidutiniu greičiu. Sudėti visą pastą užtruks apie 5 minutes. Supilame sirupą, gerai išmaišome, kol jo nebesimatys.
2. Mažame dubenėlyje sumaišome vandenį su dažais. Po truputį pilame į marcipanų masę, visą laiką plakant mikseriu. Masė turi būti be gumulėlių, ne per daug lipni.
4. Dedame marcipanų masę ant maistinės plėvelės, suformuojame kepimo formos dydžio apskritimą, 1,5 cm storio. Uždengiame plėvele, suvyniojame ir dedame į šaldytuvą nakčiai.

Drėkinimo skystis:
1/2 puodelio vandens,
1/4 puodelio cukraus,
1 arbatinio šaukštelio tamsaus romo.

1. Sumaišome vandenį su cukrumi ir ant vidutinės ugnies kaitiname iki užvirimo. Kai šiek tiek praaušta - supilame romą. Visiškai ataušiname.

Plikytas kremas:
1 1/2 puodelio pieno perpus su grietinėle,
6 šaukštų krakmolo,
1/2 puodelio cukraus,
1/2 puodelio vandens,
4 didelių trynių, kambario temperatūros,
1 arbat. šaukštelis vanilės ekstrakto.

1. Pašildome pieną su grietinėle iki užvirimo. Tuo tarpu dubenyje sumaišome krakmolą su cukrumi, įmaišome vandenį ir išmaišome su šluotele. Po vieną dedame trynius. Kai pienas užverda, po truputį sudedame pusę krakmolo masės. Visą laiką maišant, sudedame likusią masę. Verdame ir maišome kol kremas sutirštės - apie 2 – 5 minutes.
2. Nukeliame nuo ugnies, įmaišome vanilės esenciją. Perdedame į metalinį indą ir leidžiame visiškai atšalti. Kad nesusidarytų plėvelė retkarčiais pamaišome.

Plaktos grietinėlės kremas:
3 puodelių plakamosios grietinėlės,
3 šaukštų cukraus,
1 arbat. šaukštelio vanilės esencijos.

1. Plaktą grietinėlę ruošiame paskutiniu momentu, prieš pat tepant tortą. Sumaišome visus ingredientus dubenyje, plakame mikseriu kol iš grietinėlės bus galima formuoti styrančias viršūnėles.

Surinkimas:

1. Biskvitą perpjauname išilgai į tris dalis. Viršutinę biskvito dalį naudosime pagrindui. Pašlakstome drėkinimo skysčiu, stengiantis per daug nesudrėkinti. Patepame plonu, beveik permatomu aviečių uogienės sluoksniu. Tepame apie pusę centimetro storio plaktos grietinėlės sluoksnį. Dedame kitą biskvito lakštą. Pašlakstome drėkinimo skysčiu. Tepame 1 cm storio plikyto kremo sluoksnį. Dedame paskutinį lakštą, nupjauta puse į apačią ir pašlakstome drėkinimo skysčiu.
2. Torto šonus aptepame plaktos grietinėlės kremu, maždaug 3 milimetrų storio. Plakta grietinėlė turi taip padengti biskvitą, kad marcipaninė masė prie jo negalėtų prisiliesti.
3. Sudedame likusią grietinėlę ant viršaus, suformuojame kalniuką. Turi gautis kažkas panašaus į apverstą dubenį. Gražiai peiliu išlyginam paviršių.
4. Marcipaną išimame iš šaldytuvo 1 val. prieš pradedant formuoti tortą. Prieš dedant marcipaną ant torto, galima pasitreniruoti ant tokio pat dydžio dubens. Kai prisipraktikuojame, suvyniojame marcipaną į rutulį ir iš naujo iškočiojame iki reikiamo dydžio ir storio.
5. Stalo paviršių pabarstome cukraus pudra. Kočėlu iškočiojame marcipaninę masę į 45 cm skersmens 3 milimetrų storio apskritimą. Jei reikia, dar paberiame cukraus pudros, kad marcipaninė masė neliptų prie stalo. Pabaigus kočioti nubraukiame cukraus pudros perteklių, nieko baisaus jei truputis ir liks.
6. Dedame marcipaninę masę ant torto pradedant nuo priekio. Kad būtų patogiau, marcipaninę masę galima laikyti ant kočėlo ir po truputį nuleisti ant torto.
7. Pabaigus, tortas turi būti pilnai padengtas marcipanų mase. Pasistengiame, kad ant torto nebūtų klosčių ir oro pūslių.
8. Nupjauname marcipaninės masės perteklių. Neišmetame, galėsime padaryti papuošimus.
9. Užkišę ilgą peilį kilstelime tortą ir užlenkiame marcipaninę masę po apačia, kad nesimatytų biskvito.
10. Apibarstome cukraus pudra. Papuošiame lapeliais iš likusios marcipaninės masės ir gyvu rožės žiedeliu.
11. Paruoštą tortą galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų. Prieš patiekiant 30 min. palaikyti kambario temperatūroje.

Nuotraukos ir recepto šaltinis: iVillage


16 komentarų:

egidija rašė...

praleistas žodis "puodeliai"
turi būti
Plaktos grietinėlės kremas:
3 puodeliai plakamosios grietinėlės,

tep lep rašė...

mh, gal kas žino, kur galima gauti marcipaninės masės vilniuje?

Anonimiškas rašė...

tep lep, būna mačiau maksimoj pirkti, be to, šokolado meistrai jau nudažytą parduoda ;)

egidija rašė...

dėmesio kepimo formos skersmuo - 22 cm ...

egidija rašė...

na ką :) įveikiau... bet jau esu be jėgų... gavosi kažkoks simpatiškas raukšlių ir įplyšimų torčiukas... bet viską sumaniai užmaskavau :) apie viską smulkiai parašysiu rytoj, kai paragausim. o dabar einu tvarkyti virtuvę, kuri kaip po trečio pasaulinio atrodo.

egidija rašė...

va mano gražuoliukas http://www.tinginiai.com/index.php?option=com_content&view=article&id=91:princo-tortas&catid=5:desertai&Itemid=6
labai skanus, net švediškus pralenkia ;)bent jau valgytojai taip sutartinai linksėjo :)

Anželika rašė...

Sveikinu už drąsą :)
Aš taip pat norėjau kepti šį tortą, bet išsigandau, kad bus labai riebus - tiek daug grietinėlės. Kaip skonis, nelabai riebus?

egidija rašė...

Andželika, tikrai neriebu. labai švenus skonis ir tas marcipanas tokiu gerų gaidelių prideda...

rūtuliukas rašė...

daugiau niekas nebandė?

Anželika rašė...

Egidijos įtikinta, kad tortas neriebus, nusprendžiau iškepti šį tortą per ilgąjį savaitgalį. Tad kitą savaitę pasidalinsiu savo eksperimentu.

Anželika rašė...

Kepiau šiandien šį tortą. Atvirai pasakius, manęs jis nesužavėjo ir per riebus man. Antrą kartą jo nedaryčiau, bet užtat išmokau tortą dengti marcipanine mase ;)
Rodau savo eksperimentą http://kainetingiu.blogspot.com/2010/03/svediskas-princeses-tortas.html

Anželika rašė...

Atsiimu vakar pasakytus savo žodžius... Šiandien tortas labai skanus :) Matyt, vakar per anksti puoliau ragauti. Ir grietinėlė visai tinka, šiandien ne toks riebus atrodo :)))

egidija rašė...

valio!!! o tai jau ir nusiminus buvau, kad nepatiko :( beje, mes tą tortą kaip tik ant antros dienos irgi valgėm. matyt turi jis kažkiek pastovėti, pailsėti :)

Violeta rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Violeta rašė...

Kepiau ir aš šį gražuolį torčiuką. Mascipaninę masę pirkau "Šokolado meistruose", tik va žalios negavau tai teko dar ir dažų nusipirkt. Kas gavosi parašysiu vėliau :)

Violeta rašė...

O gavosi visai ne taip kaip turėjo :(
Biskvitas man neiškilo kiek turėjo, toks subliuškęs buvo. Plikytas kremas pradėjo svilt ir sukrito gabalais. Plakant grietinėlę taip norėjau gerai išplakt, kad perplakiau. o vat ta žalia masė visai nenorėjo su manim draugaut, nesikočiojo, lūžinėjo ir pan.
Kai praeis liūdėsys, kad nepavyko, bandysiu vėl :)