2009 m. rugpjūčio 11 d., antradienis

"Angelų maistas" šokolado mėgėjams

Kiek iš jūsų yra girdėję/skaitę apie Angel Food pyragą? Turbūt visi... O kiek iš jūsų bandė jį gaminti? Turbūt vienetai... Šį mėnesį Skirmantė mojuoja balta pirštinaite ir kviečia visus išbandyti Chocolate Lover's Angel Food cake'ą. Taigi, plaktuvus į rankas, krūtines į priekį ir pirmyn! :)

Reikės:
¼ puodelio + 1 v.š. (28 g) kakavos miltelių;
¼ puodelio (60 g) verdančio vandens;
2 a.š. (8 g) vanilės ekstrakto;
1 ¾ puodelio (350 g) cukraus;
1 puodelis (100 g) sijotų 405 D tipo miltų;
¼ a.š. (1.7 g) druskos;
16 didelių kiaušinio baltymų (atitiks 2 puodelius arba 480 g);
2 a.š. vyno akmens (cream of tartar) arba 4 a.š. citrinos sulčių.

Gaminimas:
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
Vidutinio dydžio dubenyje išmaišyti kakavos miltelius su verdančiu vandeniu. Išplakti iki vienalytės masės, įmaišyti vanilės ekstraktą.
Kitame inde sumaišyti ¾ puodelio cukraus, miltus, druską. Dideliame inde paplakti baltymus kol suputos, suberti vyno akmenį (cream of tartar) arba supilti citrinos sultis ir plakti iki standžių putų. Palaipsniui įmaišyti likusį 1 puodelį cukraus. Nusemti kaupiną puodelį baltymų ir įmaišyti į kakavos mišinį. Ant likusių baltymų berti po ¼ puodelio miltų ir greitai, bet švelniai išmaišyti. Supilti kakavos masę. Kepti nepateptoje 25 cm skermens formoje su skyle viduryje apie 40 minučių.


Recepto šaltinis: "The cake bible"
Nuotraukos šaltinis: Company's coming

17 komentarų:

Arune rašė...

Gal žinote kur galima gauti vyno akmens (cream of tartar)? Senai buvau nužiūrėjusi šį pyragą internete, bet nesiryžau kepti be vyno akmens (vyno rūgšties)?

Milda rašė...

Oo as ir nezinojau kad cream of tartar lietuviskai vyno akmeniu vadinamas :)

Žalia Varna rašė...

Tas vyno akmuo naudojamas kepimo milteliuose, kiek žinau. Kad nugesintų sodą.
Virėjo žodynas sako šitai: Balti milteliai, gaunami iš raugintų vynuogių sulčių, kurie yra sudedamoji kepimo miltelių dalis. Kalio hidrotartratas (vyno akmuo) dažnai beriamas i plakamus kiaušinių baltymus.
Tiesiog kažkokia rūgštis, matyt :) O kur gaut, sunku pasakyt... Kiek domėjausi forumuose (nes ir anksčiau šitą gaminti norėjau :)), niekas neranda, tai... :/

Vilma rašė...

Vyno akmens kepimo milteliuose tikrai nėra. ;)Jis suteikia baltymams standumo ir tvirtumo, kad neišskystų.
Aš pati cream of tartar parsivežiau iš Londono. Pirkau kažkokioje tinklinėje maisto parduotuvėje kepimo priedų ir prieskonių skyriuje.
Skaičiau, kad vyno akmenį galima pakeisti citrinos rūgštimi (granulėmis, ne sultimis).

Migle rašė...

Būtinai reikės išsikepti šitą pyragą, tik dar prieš tai reikia sugalvoti kur panaudoti likusius kaiušinių trynius :)

Forelle rašė...

Likusius trynius galima sunaudoti pudingui, creame brulee arba kitam pyragui. Turiu vieną receptą, kuriame reikia 12 trynių, bet darbo dvigubai daugiau nei šitam ir net versti rankos nekyla :)

Mes su Vilma skirtingus šaltinius skaitome, aš pirmą kartą išgirdau, jog galima cream of tartar keisti citrinos rūgštimi, nes visur pakaitalas būna nurodytas arba citrinos sultys arba net actas. Badysiu su sultimis ir žiūrėsiu ar pavyks ar ne

Žalia Varna rašė...

Išbandžiau šį "Angelų maista", bet kažkodėl nelabai pavyko. Iš pradžių kepant išsikėlė gražiausiai, atrodė toks purus ir lengvas, bet... Baigus kepti ir ištraukus iš orkaitės viskas susmego... Netgi viduj prapjovus gavosi ne tokie gražūs oro tarpeliai (kaip kad nuotraukoj), o kaži koks vientisas sukritęs daiktas. Galbūt reikia daugiau laiko pakepti, nors kepiau tiek, kiek parašyta originaliame recepte... Beje, naudojau ne vyno akmenį, o citrinos sultis.
Ir dar nusistebėjau dėl vieno dalyko: recepte parašyta kepti nepateptoje formoje su skyle vidury. Ką gi, nusipirkau tokią formą, tik maniškė buvo silikoninė (nes juk ir ateity planuoju ką nors kepti :), žinoma, niekuo netepiau, bet ir vėl keistas nutikimas: prilipo! Prie silikoninės! Pirmą kartą toks atvejis, kad priliptų silikoninėj formoj, tai neįsivaizduoju, kaip reiktų iškrapštyti iš nepateptos metalinės formos... Kaltę suverčiau formai, kadangi ji buvo dar labai nauja ir čia pirmas kepinys, tad gal ir logiška, kad kiek prilipo...
Kas apie skonį - iš tiesų nuostabus. Ypač patiks tiems, kurie jautrūs sodai kepiniuose, čia jos nėra, tai tikrai gėris. Kad ir susmegęs, gavosi skanus ir lengvas. Jaučiasi šokoladas, bet ne per daug intensyviai. Kol kas nuotraukų nėra, bandysiu kažkokiu būdu suvartoti trynius, o tada mėginsiu dar kartą ir tol, kol pavyks :)

Unknown rašė...

Žalia Varna, na tu ir spartuolė! :) Dėl tavo nesėkmės - savo kailiu patyriau, kad prie silikoninės formos kimba biskvitiniai kepiniai, t.y. be riebalų. Jeigu tešloje yra nors truputis sviesto ar aliejaus - labai gražiai iššoka.
Manau, kad metalinė forma ne be reikalo minima - kadangi metalas kepimo metu įkaista labiau negu silikonas, tai kepinio kraštas greičiau sukepa ir susidariusi plutelė neleidžia prikibti. Nežinau ar tai absoliuti tiesa, bet, paskaičius tavo atsiliepimą, man susidarė toks įspūdis.

Forelle rašė...

Šį pyragą kepiau prieš pora metų, bet tik iš kelių baltymų ir nešokoladinį, bet man lygiai tas pats atsitiko kaip Žaliai Varnai, įtariau, kad arba orkaitė prasta, arba pati blogai baltymus išplakiau, dabar norėjosi vėl pabandyti, nes skonis tikrai dieviškas. Kadangi nesekmės lygiai tokios pat kaip ir mano pirmu atveju, paieškojau ką mes ne taip darom ir radau vieną įdomų faktą, kuris prie recepto nenurodomas: kepant formoje su skyle, išimtas iš orkaitės, pamaunamas ant butelio, kol atvės (apie pora valandų), tada jis nesubliūkšta (elementaru :)). Ir kiek supratau prilimpa visur, nes vėliau apipjaunamas ir gražiai išimamas.
Dėl tepimo riebalais, bijau pameluoti, bet man atrodo, kad riebalai neleidžia iškilti šiam pyragui, todėl forma ir netepama

Indrė rašė...

Del riebalu tai kaip ir biskvitas - jei sonus patepsi, tai pyragas netures uz ko uzsikabinti ir "lipti" i virsu kildamas. Ir manau, kad metaline forma cia geriau tiktu. Jei spesiu isigyt forma su skyle - kepsiu :)

Aušra rašė...

Kiek teko skaityti interneto platybėse, tai šis pyragas kepamas specialiai neteptoje kepimo formoje, nes jį reikia vėsinti apverstą (kaip Forelle rašė, pamautą ant kepimo formos vidurio skylės). Tai neleidžia pyragui sukristi. Jei atšoktų nuo sienelių ir dugno tai nebūtų kaip vėsinti apversto. Šiandien kaip tik išbandžiau, tik ne pagal šitą receptą, o kitą kur kiekiai mažesni ir reikia tik 5 baltymų. Skonis patiko, kiek primena šokoladinį zefyrą. Tik manau jis man nepavyko taip kaip turėjo :) Kepant paskutinėmis minutėmis jis ėmė trauktis. Išsigandau ir ištraukiau iš orkaitės. Apvertus pyragą žemyn galva, jis ėmė lipti į viršų, ta prasme susitraukė. Paskui kai atvėso, vėl truputį nusileido. Išimti iš kepimo skardo buvo ganėtinai lengva, švelniai su peiliu apvedžiau kepimo formos kontūrus, jis lengvai nusiėmė. Tik va pjaustant tokio grožio kaip pateiktoje nuotraukoje nebuvo - susiplojo ir nebeišsitiesė :( Kepti ir bandyti tikrai verta, nes užima nedaug laiko, ir būtų tikrai skanus pyragas, tik reikia atrasti tas užslėptas razinkutes, kurios leistų iškepti idealų pyraga :) Sėkmės visiems kitiems bandysiantiems ;)

Žalia Varna rašė...

Vat paėmiau ir iškepiau :) Vidurys truputį pasmego, bet jau nebelyginsiu su ankstesnu variantu. Skonis - puikus, tik struktūra dailesnė (nors ir ne ideali. Ech...). Apie viską plačiau čia: http://zalia-varna.livejournal.com/31558.html
Laukiu komentarų ;)

Rita rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Forelle rašė...

Vėluojanti, bet su pyragu :)
http://forellesreceptai.lt/kepejai-be-stabdziu-sokoladinis-angelu-maistas

tep lep rašė...

šįkart pabandžiau ir aš: http://www.teplep.lt/2009/09/angelu-maistas-kepejai-be-stabdziu/ ;]

Vilma rašė...

Maniškis:
http://skanuseksperimentai.blogspot.com/2009/09/angelu-maistas-kepejai-be-stabdziu.html

Olesta rašė...

vietoje vyno akmens LT naudojama citrinos rūgštelė....