2009 m. liepos 8 d., trečiadienis

Empanados

Sveiki gyvi! Panašu, kad vasarą tikrai saldumynų mažiau norisi, nes antras iš eilės iššūkis nesaldus. Liepą į didvyrišką kovą kviečia stoti Eglė. Didvyriška todėl, kad ji neturi orkaitės! Vadinasi, gėda bus tiems, kas ją turi, bet nepasinaudos... ;) Iššūkis - iš Ispanijos kilusios, o vėliau ir visoje Lotynų Amerikoje paplitusios empanados. Taisyklių nevaržoma Eglė palieka laisvės kūrybiškumui bei vaizduotei, pasiūlydama tik pagrindinį tešlos receptą, o įdaras tebūnie pagal skonį ir norą. Empanadų įdaras gali būti ir jautiena, ir jūros gėrybės, žuvis, vištiena, kiauliena. Empanados gali būti vegetariškos, įdarytos daržovėmis (pvz. moliūgais, bulvių koše), galima įdaryti įvairiais sūriais, gali būti saldžios, (pvz. su ananasų ar uogų įdaru, šokoladu, bananais, riešutais). Bet dėl viso pikto, Eglė atsiuntė ir kelis įdarų receptus - jei netyčia mūza neaplankytų... ;)

Empanadų tešla (Gourmet, 2004, išeiga 12 didelių empanadų):
400 g miltų,
0,5 v. š. druskos
55 g atvėsinto (šalto) nesūdyto sviesto, supjaustyto 1 cm kubeliais,
2 didelių kiaušinių,
0,5 v. š. šampano acto (galima keisti paprastu maistiniu actu),
90 ml šalto (ledinio) vandens.

Gaminimas:
1. Į didelį dubenį persijoti miltus ir sudėti kubeliais pjaustytą sviestą. Miltus ir sviestą trinti pirštais, kol tešla ims panašėti į didelius trupinius su nedideliais gabalėliais sviesto.
2. Išplakti vieną kiaušinį su actu, gerai sumaišyti su vandeniu ir supilti į miltų ir sviesto ruošinį. Gerai išmaišyti.
3. Išversti tešlą ant miltuoto stalo paviršiaus ir minkyti delnikauliais, kol tešla taps vientisa ir elastinga. Iškočioti stačiakampį, perlenkti horizontaliai į tris dalis ir vertikaliai į tris dalis. Gautą mažesnį stačiakampį suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti šaltai mažiausiai 1 val. (bet ne ilgiau nei 6 val, nes tešla pakeis spalvą).
4. Pasiruošti įdarą.
5. Įkaitinti orkaitę iki 200C. Padalinti tešlą į 12 lygių dalių, plonai iškočioti apskritimą ~3 mm storio. Kad kraštai būtų dailesni, iš apskritimo išspausti gražų apskritimą su apversta lėkšte. Į apskritimo centrą dėti įdaro tiek, kad iki apksritimo krašto dar liktų ~ 1,5 cm tešlos. Tešlos kraštus patepti antruoju išplaktu kiaušiniu, perlenkti apskritimą pusiau ir kraštus dailiai užspausti. Tai galima padaryti šakute, galima užlenkti kaip virtinukus arba šitaip.
6. Patepti empanadas kiaušinio plakiniu ir kepti įkaitintoje orkaitėje 25 - 30 min.

Pasiūlymai įdarams:

Argentinietiškas jautienos įdaras
(Šaltinis: use real butter)

3 v. š. alyvuogių aliejaus,
1 nedidelio svogūno, supjaustyto kubeliais,
0,5 raudonosios paprikos, išvalytos ir supjaustytos kubeliais,
0,5 a. š. raudonosios paprikos miltelių,
0,5 a. š. smulkinto džiovinto čili pipiro,
0,5 a. š. maltų juodųjų arba baltųjų pipirų,
0,5 a. š.malto kumino,
0,5 kg maltos jautienos,
druskos,
1 nedidelės bulvės, nuskustos ir supjaustytos nedideliais kubeliais,
sauja razinų (galima nedėti),
8-10 alyvuogių, supjaustytų kubeliais,
1 kietai virto kiaušinio,
3 pavasarinių svogūnėlių (arba svogūnų laiškų).

Gaminimas:
Keptuvėje įkaitinti aliejų ir pakepinti kubeliais pjaustytą svogūną, raudonąją papriką ir visus prieskonius (išskyrus druską), kol svogūnas gražiai pagels. Sudėti maltą jautieną, pagardinti druska ir kepti, kol mėsa gražiai paruduos. Atvėsinti, sudėti kubeliais pjaustytas bulves, razinas, alyvuoges, smulkintą kiaušinį ir smulkintus svogūnų laiškus. Išmaišyti.

Ananasų įdaras
(Šaltinis: Whats Cooking)

1 (800 ml) skardinės konservuotų ananasų,
120 ml cukraus,
1 cinamono lazdelės,
1 v. š. kukurūzų krakmolo,
1 v. š vandens.

Gaminimas:
Nusunkti ananasus, sumaišyti su cukrumi ir virti ant silpnos ugnies 30-40 min, kartu su cinamono lazdele, nuolat maišant. Jei masė labai vandeninga, sumaišyti 3 v. š vandens su kukurūzų krakmolu ir įmaišyti į ananasų masę, kaitinti ir nuolat maišyti, kol sutirštės. Atvėsinti.

Naudingos nuorodos:
Empanadų istorija ir įvairovė

Nuotraukos šaltinis: http://theleatherdistrictgourmet.files.wordpress.com/2008/01/empanadas.jpg

8 komentarai:

Žalia Varna rašė...

Wau! Kokios gražios nuotraukos, taip ir norisi pagaminti... Mmm, jau įsivaizduoju, ką veiksiu pirmadienį :)

Indrė rašė...

O kokio skersmens lėkštę naudoti? Man jų dydis atrodo kaip kibinų, ar klystu?

Žalia Varna rašė...

Aš dariau su 15m skersmens bliūdeliu, tai išėjo gana neblogai :) Beje, manosios empanados: http://zalia-varna.livejournal.com/23884.html

Nolita rašė...

Mano
http://foodday.blogas.lt/empanados-876.html

Indrė rašė...

Manosios ;) http://gpmagija.blogspot.com/2009/08/empanados.html

Vilma rašė...

Štai ir mano :)

http://skanuseksperimentai.blogspot.com/2009/08/empanados-kepejai-be-stabdziu.html

rūtuliukas rašė...

maniškės:
http://rutuliuko-virtuve.blogspot.com/2009/08/empanados-kepejai-be-stabdziu.html

Forelle rašė...

Pavėlavusi, bet su empanadomis
http://forelle.blogas.lt/kepejai-be-stabdziu-empanados-557.html